Sastamala järkyttyi kahden nuoren kuolemasta – kriisiapua tarjolla koulussa ja nuorisotilassa

Poliisi epäilee, että tila-auton kuljettaja törmäsi lauantai-iltana nuorten mopoautoon tahallaan.

liikenneonnettomuudet
Suruhartaus Tyrvään kirkossa Sastamalassa sunnuntaina.
Suruhartaus Tyrvään kirkossa Sastamalassa sunnuntaina.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Kahden 17-vuotiaan nuoren kuolema mopoauto-onnettomuudessa on järkyttänyt viikonloppuna Sastamalassa.

Tyrvään kirkossa järjestettiin sunnuntai-iltana suruhartaus kolarissa menehtyneiden tytön ja pojan muistoksi. Nuorisotila avattiin sunnuntaina, ja paikalle järjestettiin nuorisotyöntekijöiden lisäksi kriisityöntekijöitä. Sastamalan nuorisotyön päällikkö Kirsti Köykkä oli yksi päivystäjistä.

– Olin paikalla alkuillasta ja siellä kävi 15–20 nuorta. He olivat hyvin järkyttyneitä ja heidän oli vaikeata uskoa, mitä oli tapahtunut.

– Tällaisessa tilanteessa nuorisotyöntekijät voivat kuunnella, olla läsnä ja vastata nuorten kysymyksiin. Kriisityöntekijät ottavat varsinaisen avun antamisen kontolleen.

Kun ensimmäinen tieto näiden nuorten kuolemasta tuli, se oli mahdotonta uskoa. Sitten kun tuli tieto, että kolari voisi olla tahallinen, järkytys tuli uudelleen vielä kovempana.

Kirsti Köykkä

Nuorisotila on tällä viikolla avoinna maanantaista lauantaihin asti. Kriisityöntekijät ovat mukana ainakin alkuviikon.

– Meillä on tavoitteena, että nuoret mahdollisimman nopeasti palaisivat arkeen, sillä se on paras tapa päästä suruasioista ohi. Nuorisotyöntekijät tarkkailevat tilannetta ja huomaavat kyllä nopeasti, jos on kriisiavun tarvetta, sanoo nuorisotyön päällikkö Kirsti Köykkä.

Nuorisotyön päällikkö Kirsti Köykkä Nuorisotalolla Sastamalassa, 19. helmikuuta.
Nuorisotyön päällikkö Kirsti Köykkä Nuorisotalolla Sastamalassa, 19. helmikuuta.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Kriisiryhmä jalkautuu ammattikouluun

Surmansa saaneiden nuorten opinahjossa, paikallisessa ammattikoulussa, viikko alkaa surullisissa merkeissä.

– Tämä pysäytti. Nämä ovat aina surullisia tapauksia, sanoo SASKY:n Sastamalan ammattioppilaitosten rehtori Anna-Leena Kivipuro.

Kriisiryhmä jalkautuu maanantaina koulun eri osastoille keskustelemaan opiskelijoiden kanssa. Keskustelupisteiden lisäksi koululla on myös esimerkiksi hiljentymishetki.

– Halukkaat voivat lisäksi viedä kynttilän suruliputuksen juurelle. Näin meillä on aiemminkin menetelty, rehtori Kivipuro kertoo.

Poliisi epäilee kolaria tahalliseksi

Poliisi epäilee, että nokialainen 35-vuotias tila-auton kuljettaja törmäsi nuorten mopoautoon tahallaan. Henkirikoksena tutkittava nokkakolari tapahtui 12-tiellä Sastamalan ja Nokian rajalla lauantaina illalla.

Kolarin mahdollinen tahallisuus tekee asiasta vielä vaikeamman, sanoo Sastamalan nuorisotyön päällikkö Kirsti Köykkä.

– Kun ensimmäinen tieto näiden nuorten kuolemasta tuli, se oli mahdotonta uskoa. Sitten kun tuli tieto, että kolari voisi olla tahallinen, järkytys tuli uudelleen vielä kovempana.