1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vankilapako

Kaksi vankia karkasi nelimetrisen aidan yli Köyliön vankilasta – "Pakoa ei vain huomattu"

Kaksi miesvankia pakeni Satakunnan vankilan Köyliön osastolta lauantai-iltana. Vangit ovat edelleen karkuteillä.

Osa Köyliön vankilan porteista ja aidoista on palvellut ennen Kakolassa. Kuva: Joona Haarala / Yle

Kaksi vuonna 1986 syntynyttä vankia oli lauantai-iltana noin klo 20 aikaan ulkoilemassa vankilan aidatulla ulkoilualueella.  Kaksikko pääsi karkuun ylittämällä noin nelimetrisen verkkoaidan.

Ulkoilualueella on kameravalvonta.

Ryhdymme välittömästi katsomaan, mikä meni pieleen ja mitä täytyy tehostaa, että tällaista ei pääsisi tapahtumaan uudestaan.

Marja Wakkala, Satakunnan vankila

– Ehkä hämärä on jotenkin häirinnyt valvomista. Pakoa ei vain huomattu. Tilanne oli nopea. Siinä olisi pitänyt silmien olla juuri oikeassa kohdassa, kun pako tapahtui, sanoo Satakunnan vankilan johtaja Marja Wakkala.

– Ryhdymme välittömästi katsomaan, mikä meni pieleen ja mitä täytyy tehostaa, että tällaista ei pääsisi tapahtumaan uudestaan.

Karanneista vangeista tehtiin välittömästi etsintäkuulutus. Heitä etsittiin heti paon jälkeen tuloksetta Köyliön vankilan lähialueilta.

Karanneet olivat käyttäytyneet hyvin

Vangit olivat käyttäytyneet vankilassa hyvin ennen pakoaan. Vankilanjohtaja Wakkala ei lähde määrittelemään karanneiden vankien vaarallisuutta.

– Heidät on lähetetty tällaiseen kevyesti suljettuun laitokseen ja silloin on arvioitu, että he pärjäävät täällä. Minun on hyvin vaikea arvioida heidän vaarallisuuttaan, mutta sijoittelun perusteella heidät on arvioitu sellaisiksi, että he voivat tällaisessa laitoksessa menestyä.

Satakunnan vankila toimii läntisen Suomen miesvankien suljettuna vankilana ja avolaitoksena. Suljettuja vankipaikkoja on Säkylässä Köylion osastossa 73 ja avolaitospaikkoja Huittisten osastossa 107 kappaletta.

Vankien paosta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).