1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

10 kansanuskomusta terveydestä - Asiantuntijat kertovat, pitävätkö väitteet paikkansa

Jotkut uskomukset istuvat sitkeässä. Kysyimme asiantuntijoilta näkemyksiä eri sairauksiin liittyviin uskomuksiin.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Monesti kuulee sanottavan, että olet saanut flunssan, koska kylmetit itsesi pihalla. Virtsatietulehdusta olet parantanut kotikonstein juomalla karpalomehua, ja raskaana olevan kaverin syntymättömän lapsen sukupuolta olet arvaillut mahan muodon perusteella.

Pitävätkö nämä väittämät paikkaansa? Siihen meille vastasivat asiantuntijat.

1. Poikien on hyvä sairastaa vesirokko lapsena, koska aikuisena se voi vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Tarua. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n ylilääkärin Asko Järvisen mukaan kyseinen väittämä on usein liitetty sikotaudin sairastamiseen. Vesirokko ei vaikuta hedelmällisyyteen. Jos vesirokon sairastaa aikuisena, sairaus on tavallista ärhäkkäämpi.

2. Kannabiksen käyttö aiheuttaa skitsofreniaa.

Totta ja tarua. A-klinikan johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan kannabis itsessään ei aiheuta skitsofreniaa suoraan. Hänen mukaansa tutkimusten perusteella on selvitetty, että ihmisellä, jolla on geneettinen alttius skitsofrenialle ja hän käyttää kannabista, on isompi riski sairauden puhkeamiselle.

3. Karpalomehu auttaa virtsatietulehdukseen.

Totta ja tarua. Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan joissakin tutkimuksissa on tullut esiin, että karpalomehu vähentää virtsan bakteerikasvua ja sille on teoriassa osoitettu vaikutusmekanismi, joilla se estää bakteerien kiinnittymisen virtsateiden limakalvoille.

– Kuitenkin uusimmat tutkimukset näyttävät, ettei sillä ole käytännössä vaikutusta virtsatietulehdusten syntymiseen, sanoo Järvinen.

Järvisen mukaan tutkimusten perusteella tiedetään, että hapan virtsa on bakteereille huonompi kasvualusta. Jos olet sairastunut virtsatietulehdukseen, karpalomehu saattaa auttaa aivan aavistuksen verran, mutta ei merkittävästi, sanoo Järvinen.

4. Kalaöljykapseli ohentaa verta. Lääkekapseleita ei kannata käyttää ennen leikkausta.

**Totta. **Hyksin hyytymishäiriöyksikön osastonylilääkärin Riitta Lassilan mukaan kalaöljyn tiedetään heikentävän veren hyytymisominaisuuksia. Kalaöljy menee osaksi solukalvoja, joiden tehtävänä on paikallistaa hyytyminen. Hyytymisen tehtävänä on parantaa haava ja tämä aine heikentää solujen toimintaa hyytymisessä.

Esimerkiksi ennen isoja leikkauksia kalaöljykapseleita ei kannata syödä, sanoo Lassila. 

5. Diabetes tarkoittaa automaattisesti insuliinipistämistä.

Tarua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Jaana Lindströmin mukaan diabeteksesta puhuttaessa pitää muistaa, että sitä on kahta eri tyyppiä.

Ykköstyypin diabeteksessa taustalla on geneettinen syy ja sairauteen sairastuu usein jo lapsena. Tämän tyypin diabeteksessa insuliinipistos on välttämätön ihmisen terveyden kannalta.

Kun kyseessä on tyypin 2 diabetes, silloin elintavoilla on suurin merkitys sairauden hoitamisessa ja ehkäisemisessä. Insuliinipistos on tässä tapauksessa viimeinen mahdollinen vaihtoehto, jos elintapojen muutos tai lääkehoito eivät tehoa.

6. C-vitamiini parantaa flunssan.

Osittain totta. Apteekkariliiton asiantuntijaproviisorin Sanna Siissalon mukaan c-vitamini lyhentää tutkimusten perusteella jonkin verran flunssan oireiden kestoa. Virukseen c-vitamiinilla ei ole vaikutusta. Siissalon mukaan c-vitamiini helpottaa hengitystieoireita.

7. Haava paranee paremmin ilman laastaria.

Totta ja tarua. Hyksin hyytymishäiriöyksikön osastonylilääkäri Riitta Lassila sanoo, että haavanhoito riippuu vamman koosta. Laastarin tehtävä on suojata haava-aluetta lialta tai muulta kontaktilta. Haava paranee sillä, että sen reunat saadaan vastakkain, ja tähän voidaan apuna käyttää tikkejä.

Jos itselleen saa haavan likaisissa olosuhteissa, silloin sitä ei pidä heti suojata, vaan ensin haava on puhdistettava.

8. Ruokasoodasta on apua syövän hoidossa.

Tarua. Amerikkalaisessa tutkimuksessa hiirikokeiden perusteella on esitetty, että ruokasooda saattaa hidastaa rintasyövän leviämistä ja kasvua. HYKS:n Syöpäkeskuksen tutkimusjohtajan Heikki Joensuun mukaan hiirikokeiden tulosten perusteella ei voi varmuudella päätellä, että sama pitäisi paikkaansa ihmisellä. Hänen mukaansa tutkimuksen tulokset varmistavaa tutkimusta ei ole löytynyt.

Tästä syystä hänen mukaansa ruokasoodan parantava vaikutus syövän suhteen on heikolla pohjalla.

9. Vauvan sukupuolen voi päätellä raskaana olevan naisen vatsan muodosta

Tarua. Professori Juha Tapanainen Helsingin yliopistosta sanoo, että tuskin kukaan pystyy päättelemään vatsan muodosta lapsen sukupuolta.

– En minä ainakaan, naurahtaa Tapanainen.

Hän ei osaa sanoa, mihin uskomus perustuu.

10. Olet kylmettänyt itsesi ulkona ja sen seurauksena saat flunssan.

Tarua. Monet uskovat, että näin tapahtuu, mutta tutkimuksissa tätä yhteyttä ei ole selvästi pystytty osoittamaan, sanoo ylilääkäri Asko järvinen. Flunssat liikkuvat tiettyihin aikoihin vuodesta, eli usein silloin kun on kylmempi ilma.