Tuntematon Sotilas, Supermarsu ja Aallonmurtaja – Kotkan seudun halutaan kelpaavan kuvausten kulissiksi jatkossakin

Elokuvatuotannoista halutaan pysyvää liiketoimintaa Kotkan seudulle.

Tv ja elokuvat
Tuntematon sotilas -elokuvan kuvaukset.
Tuntematonta Sotilasta kuvattiin paitsi Kymenlaaksossa myös esimerkiksi Suomenlinnassa.Suvi Vesalainen / Yle

Kaakon elokuvakomission toistaiseksi merkittävin saavutus on Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntematon Sotilas -elokuvan kuvauksien saaminen seudulle. Elokuvaa kuvataan osin Virolahden ja Haminan seudulla, sekä muun muassa Kouvolassa Vekaranjärvellä.

Viime vuonna Kotkassa kuvattiin myös Paula Norosen lastenkirjoihin pohjaavaa Supermarsu-elokuvaa, sekä Kotkaan sijoittuvaa kymmenosaista rikossarjaa Aallonmurtaja, joka nähdään myöhemmin MTV:n ohjelmistossa.

Kaakon elokuvakomission työ elokuvatuotantojen houkuttelemiseksi Etelä-Kymenlaaksoon halutaan vakiinnuttaa. Rahoitusta komissiolle haetaan nyt alueen kunnilta.

Virolahti on jo päättänyt, että se rahoittaa komissiota, mikäli muutkin alueen kunnat näin päättävät. Virolahden osuus komission noin 140 000 euron vuosittaisesta budjetista on 3500 euroa. Myös Kotka osallistuu komission perusrahoitukseen. Kotkan osuus on 16 000 euroa vuodessa vuosina 2017-2019.

Elokuvakomissio perustettiin kaksi vuotta sitten Kymenlaakson liiton myöntämällä EU:n aluekehitysrahaston hankerahalla. Hanke päättyi vuoden 2016 lopussa. Kahden vuoden aikana elokuvakomissio on markkinoinut seutua tuotantoyhtiöille ja toiminut yhteistyötahona ja koordinaattorina elokuva- ja televisiotuotannoille. Kaakon elokuvakomission tuottaja on Sami Ristiniemi.

Rahoituspäätöksiä odotetaan vielä Haminasta, Miehikkälästä ja Pyhtäältä. Myös kehittämisyhtiö Cursor osallistuu rahoitukseen. Osa rahoituksesta saadaan yhteistyökumppaneilta ja myyntituottoina.