Etelä-Sudaniin julistettiin nälänhätä, YK:n mukaan ruoka-apua ei päästetä perille

Aiemmin maan vilja-aittana tunnetun maakunnan ruuantuotanto on romahtanut sisällissodan myötä.

nälänhätä
Etelä-Sudanin opposition joukot kuvattuna Jubassa.
Etelä-Sudanin opposition joukot kuvattuna Jubassa huhtikuussa 2016.Philllip Dhil / EPA

Sisällissodan riepotteleman Etelä-Sudanin kahteen maakuntaan on julistettu nälänhätä. Nälänhädästä kärsii yhteensä 100 000 ihmistä, maan hallitus ja YK sanovat.

Tästä huolimatta Etelä-Sudanin hallitus on estänyt ruokakuljetuksia joillekin alueille, kertoo YK.

Nälänhädän pelätään leviävän laajemmalle. Raporttien mukaan noin miljoona eteläsudanilaista on nälkiintymisen partaalla ja yli viiden miljoonan ihmisen ruokaturva on vaarantunut. Se tarkoittaa puolta Etelä-Sudanin asukkaista.

Maaperä olisi hedelmällinen ja tuottava

Sisällissota on sekoittanut normaalisti hedelmällisen maan ruuantuotannon. Ihmiset syövät mitä tahansa löytämiään kasveja, eteläsudanilaisen ruoka- ja maatalousjärjestön johtaja Serge Tissot sanoo.

– Pahin pelkomme on käynyt toteen, kuvailee Tissot uutistoimisto AP:lle.

Erityisen järkyttävän tilanteesta tekee YK:n mukaan se, että maa on olosuhteiltaan erinomainen ruuantuotantoon. Sota on kuitenkin romahduttanut tuotannon, ja samaan aikaan myös maan talous on kriisissä.

Nälkiinnyttämistä käytetään sodankäynnissä

YK:n lastenjärjestön mukaan neljännesmiljoonaa lasta on vakavasti aliravittu, ja ellei apua saada nopeasti, monia uhkaa nälkäkuolema.

Etelä-Sudanissa syttyi sisällissota vuonna 2013 ja se on vaatinut kymmeniätuhansia uhreja. YK:n mukaan maassa on käynnissä etninen puhdistus, jonka aseina käytetään nälkiinnyttämistä, joukkoraiskauksia ja kylien polttamista.

Presidentti Salva Kiir on kiistänyt väitteen.

AFP, AP