Hyppää sisältöön

Jäikö kirsikkasato saamatta? – Talven jojoileva lämpötila voi vahingoittaa hedelmäpuuta

Luumu- ja kirsikkapuut kärsivät siitä, että talvilämpötilat vaihtelevat plus- ja miinusasteiden välillä tiuhaan. Pahin hetki jojottelulle on alkukevät.

Omenapuu kestää vaihtelevia talvilämpötiloja paremmin kuin luumu- ja kirsikkapuut. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Jos kirsikka- tai luumupuu ei tee keväällä kukkia tavalliseen tapaan, se on voinut saada siipeensä talven vaihtelevista lämpötiloista. Varsinkin tänä talvena pakkaspäiviä on seurannut lämpöjakso, joka on kohta taas vaihtunut kylmyyteen.

Puutarhuri-yrittäjä Leif Blomqvist Pedersörestä Pohjanmaalta kertoo, että puun solut voivat vaurioitua heittelystä. Heittelehtiminen ei ole suotuisaa missään vaiheessa, mutta haitallisinta se on alkukeväästä.

– Jos lämpötila nousee maalis-huhtikuussa korkeaksi, mutta vaihtuu pian pakkaseksi, luumu- ja kirsikkapuut kärsivät. Ensin puu heräävät lämmön vaikutuksesta eloon ja paleltuvat sitten pakkasessa.

Koko puu ei tästä lämpökäsittelystä kuole, mutta kuluvan vuoden sato on mennyttä.

Omenapuun runko on herkkä valolle

Omenapuu on kirsikkaa ja luumua kestävämpi puutarhan kasvatti. Se pystyy porskuttamaan mitä erilaisimmissa lämpötiloissa. Herkkyytensä silläkin on ja se on alkukevään valo.

Ensin puu heräävät lämmön vaikutuksesta eloon ja paleltuvat sitten pakkasessa.

Leif Blomqvist

– Päivällä omenapuun runko lämpiää auringon vaikutuksesta jopa kuumaksi, mutta yöllä se taas jäähtyy rajusti. Se voi repäistä kuoren rikki. Omenapuu voi kitua rikkinäisen kuoren kanssa monta vuotta, mutta kuolee lopulta, varoittaa Leif Blomqvist.

Omenapuun voi suojata tältä lämpövaihtelulta värjäämällä puun etelänpuoleisen rungon valkoiseksi. Maaliksi käy veteen sekoitettu valkoinen maali tai liidusta tai kalkista ja vedestä sekoitettu velli.

Aikainen valo haittaa monia kasveja

Muutkaan puutarhakasvit eivät arvosta liian aikaista valohoitoa.

Siitä kärsivät myös nuoret alppiruusut. Ne haluavat suojaa auringolta ja kevättuulilta, jotka kuivattavat kasvia pahasti.

Omenapuu voi kitua rikkinäisen kuoren kanssa monta vuotta, mutta kuolee lopulta.

Leif Blomqvist

Myös ruusut kannattaa suojata alkukevään valolta, sillä ruusujen juuret eivät kuitenkaan saa jäisestä maasta vettä. Ruusujen päälle voi laittaa säkkikankaisia suojia ja juurille talvehtimisturvetta, ehkä myös havuja.

Tarkista lannoitusajankohta

Omenapuiden rungot kannattaa talvella suojata rusakoiden tai jäniksien ruokailulta. Suojaksi käy esimerkiksi kanaverkko. Verkko pitää virittää sen verran korkeaksi, etteivät eläimet pääse puuhun käsiksi lumihangen päältä.

Jos omenapuu ei keväällä lähde kasvamaan, puu on voinut saada typpilannoitetta liian myöhään syksyllä. Typestä virkistynyt puu ei ole ehtinyt tuleentua ennen talven tuloa, mikä voi olla kohtalokasta. Puulla on silloin lehdet oksillaan vielä, kun pakkaset tulevat.

Leif Blomqvist toteaakin että syksyllä ei anneta omenapuulle enää typpeä, vaan syysravinnetta ja sekin heinäkuun puolella.