1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnunpöntöt

Soitimella huhuilevien pöllöjen asuntopula helpottaa – miljoonan pöntön raja rikkoutui etuajassa

Pöllöjen soidinkausi on hyvässä vauhdissa, ja myös monet muut kolopesijät katsastavat jo sopivia pesäpaikkoja.

Lehtopöllö. Kuva: Risto Salovaara / Yle

Miljoona linnunpönttöä -kampanja saavutti tavoitteensa keskiviikkona 22. helmikuuta. Raja meni rikki reilusti etuajassa, sillä aikaa oli toukokuun loppuun saakka.

Pöntöt tulevat tarpeeseen varsinkin isoille lajeille. Sellaiset suuret kolopuut ovat harvassa, joihin telkät, isokoskelot ja pöllöt pystyisivät asettumaan.

Lukuisat kolopesijät katsastavat parhaillaan pesäpaikkoja, ja esimerkiksi pöllöjen soidinkausi on alkanut varhain. Birdlife Suomen (siirryt toiseen palveluun) keräämien havaintojen mukaan muun muassa lehtopöllöt olivat aktiivisesti äänessä jo helmikuun alussa.

Ylipäätään lintujen pesintä on aikaistunut (siirryt toiseen palveluun) Suomessa 50 vuoden aikana.

Pöntöillä paikataan tikkojen työtä

Tavallisesti tikat tekevät puihin koloja, joissa muutkin linnut pesivät. Talousmetsiä kuitenkin hakataan niin nuorina, etteivät puut ehdi kasvaa riittävän suuriksi tikkojen nakuttamia koloja varten.

Lisäksi pönttöjä tarvitaan, koska havupuiden hallitsemissa Suomen metsissä on luontaisestikin vähemmän koloja kuin lehtimetsissä. Esimerkiksi tammeen ja pyökkiin syntyy enemmän halkeamia kuin vaikkapa mäntyyn ja kuuseen.

Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa ovat olleet mukana Suomen suurimmat luontotoimijat ja Yle.

Viime maaliskuussa alkaneen kampanjan kuluessa on sekä rakennettu uusia pönttöjä että tarkistettu vanhoja. Samalla pöntöt on rekisteröity ja merkitty kartalle.