Raa'asti tapettu ja oudosti haudattu muinaismies sai kasvot – "Olipa komea nuorukainen"

Kelttimies hakattiin hengiltä ja kätkettiin luolan syvennykseen puolitoista tuhatta vuotta sitten.

arkeologia
Luuranko, jonka kallo on murskana ja jalat nilkat ristissä.
Tutkijat eivät tiedä, oliko hengiltä runneltu mies murhaajan uhri, kuolemaantuomittu vai uskonnollisen rituaalin ihmisuhri.Dundeen yliopisto

Nykyisessä Skotlannissa 1 400–1 600 vuotta sitten eläneelle miehelle on palautettu nykytekniikalla kasvot. Tapetun miehen luuranko löytyi Black Islen niemimaalta Invernessin läheltä, jossa etsittiin luolista merkkejä muinaisesta asutuksesta.

Luuranko oli luolan syvennyksessä epätavallisessa asennossa eli nilkat ristissä. Jalkojen ja käsien päälle oli aseteltu painavia kiviä.

Luunäytteen radiohiiliajoituksessa kuolinaika arvioitiin vuosien 430 ja 630 välille. Itä- ja Pohjois-Skotlannissa eli tuohon aikaan kelttiläisiä piktejä.

Ainakin viisi iskua päähän

Dundeen yliopiston (siirryt toiseen palveluun) antropologian professori Dame Sue Black ryhmineen tutki miehen vammat ja totesi hänen elämänsä päättyneen erittäin raa'alla tavalla.

– Tutkimuksissa selvisi vain vähän hänen lyhyestä elämästään, mutta erittäin paljon hänen väkivaltaisesta kuolemastaan. Hänen päässään on ainakin viisi pahaa vammaa, Black kertoo.

Ensimmäinen isku putkimaisella esineellä rikkoi miehen oikeanpuoleiset hampaat. Toinen lyönti ehkä samalla astalolla murskasi leuan vasemman puolen.

Kolmas isku leukaan kaatoi miehen ja aiheutti takaraivoon murtuman, kun hän paiskautui ilmeisesti kiveä vasten.

Viimeinen lyönti murskasi päälaen

Kun mies makasi maassa, häntä iskettiin läpi kallon ohimosta ohimoon. Viidennessä lyönnissä ase näyttää vaihtuneen: päälaen reikä on suurempi kuin muut, Black kuvailee.

Runneltu kallo on palautettu digitaalisesti ehjäksi, ja mies on saanut myös kasvot, jotka hänellä oli ennen kuolemaansa. Black kuvailee häntä erittäin komeaksi nuorukaiseksi.

Pitkähiuksinen mies mustavalkoisessa kuvassa.
Tältä näytti piktimies, joka löytyi luolasta Skotlannin ylämaalta. Dundeen yliopisto

Rannikon luolissa oli elämää pitkään

Luola löytyi Rosemarkien arkeologisen projektin (siirryt toiseen palveluun) vapaaehtoisten etsinnöissä. Tulisijat ja raudan työstämisestä jäänyt jäte kertovat, että kyseessä oli piktien paja.

Projektin vapaaehtoiset ovat viime vuosina kartoittaneet useita luolia Black Islen rannikolla. Koekaivauksissa on saatu todisteita luolien asutuksesta tai ainakin jonkinlaisesta käytöstä kahden vuosituhannen takaa viime vuosisatoihin saakka. 200–300 vuotta sitten luolissa näyttää olleen suutarien työpaja.

Piktimiehen ja hänen hautaluolansa esineiden jatkotutkimuksilta toivotaan lisätietoa miehen synnyinpaikasta ja asemasta yhteisössään. Toistaiseksi tutkijat eivät osaa sanoa, murhasiko joku hänet omin päin vai tapettiinko hänet rikollisena tai osana jotakin rituaalia.