Berner kommentoi Finavia-mietintöä: Riskienhallinnan ohjeistusta olisi kaivattu jo aiemmin

Eduskunnan tarkastuvaliokunnan mukaan kaikille valtionyhtiöille tulisi laatia yhtenäinen riskienhallinnan ohjeistus.

Finavia
Anne Berner
Anne BernerHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnan tarkastusvaliokunta antoi mietintönsä viime viikolla Finavian johdannaiskaupoista. Samalla se ehdotti, että kaikille valtionyhtiöille tulisi laatia riskienhallinnan ohjeistus, jotta Finavian kaltaisia tapahtumia ei jatkossa syntyisi.

Maanantaina liikenneministeri Anne Berner (kesk.) kommentoi eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietintöä blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

– Finavian tappiolliset johdannaissopimukset olisivat voineet jäädä tekemättä, jos hyvin valvotut ohjeet olisivat olleet olemassa jo vuosina 2009–2012. Ohjeet eivät kuitenkaan ole tarpeen erityisesti Finavialle, vaan valtio-omisteisille yhtiöille yleisemminkin, kirjoittaa Berner.

Ministeri väläyttää, että myös toiminnan julkisuus valtionyhtiössä voi kaivata tarkastelua.

– En pitäisi mahdottomana, että valtio-omisteisissa osakeyhtiöissä noudatettaisiin julkisuuslakia.

Berner kommentoi myös Finavian johdannaissotkuihin liittyviä kanteita. Ministerin mukaan Finavialle ei ole annettu syksyllä 2015 ohjeita kanteiden nostamisesta tai nostamatta jättämisestä.

– Omistaja vaati ainoastaan, että yhtiön hallitus on huolellinen. Omistaja ei ole halunnut olla johdannaisasiassa poikkeuksellisen aktiivinen, mutta on joutunut olemaan. Se johtui siitä, että yhtiön eripuraisen hallituksen toiminta ei syksyllä 2015 ollut vakuuttavaa eikä niin huolellista kuin tapauksen laatu ja suuruus olisivat vaatineet. Vastuullinen omistaja ei olisi voinut jättää vaatimatta sitä, että yhtiö selvittää asian huolellisesti.

Valtio omistaa Finavian sataprosenttisesti. Finavia Oyj on valtionyhtiö, jonka omistajaohjaus kuuluu hallinnollisesti liikenne- ja viestintäministeriölle. Vuosina 2009–2011 Finavian johto teki johdannaissopimuksia, jotka johtivat yhteensä yli 30 miljoonan euron tappioihin.