Nettimiljonääri Kim Dotcomin viivytystaistelu Yhdysvaltoihin luovuttamista vastaan jatkuu – vaikka tappio tuli oikeudessa

Saksalaissuomalainen Kim Dotcom saisi Yhdysvalloissa pitkän linnatuomion.

Kim Dotcom
dotcom oikeudessa
Internetmiljonääri Kim Dotcom oikeudessa Aucklandissa vuonna 2015.Geraldine Clermont / EPA

Uudessa-Seelannissa asuvan internetyrittäjän Kim Dotcomin luovutus Yhdysvaltoihin tuomiolle viivästynee edelleen. Uusiseelantilainen oikeusistuin totesi, että Dotcom voidaan luovuttaa, mutta hänen asianajajansa todennäköisesti valittavat tuomiosta.

Yhdysvallat syyttää Dotcomia tekijänoikeusrikkomuksista, petosrikoksista ja rahanpesusta. Yhdysvallat vaatii Dotcomin lisäksi kolmen muunkin henkilön luovutusta. Kaikki ovat olleet mukana Dotcomin Megaupload-yhtiössä, joka tarjosi internetissä tiedostojen tallennuspalveluja.

Kim Dotcom pidätettiin Uudessa-Seelannissa vuonna 2012. Vähän aiemmin Yhdysvallat oli nostanut syytteet häntä vastaan ja sulkenut Megauploadin kotisivut. Vuonna 2015 uusiseelantilainen tuomioistuin päätti, että Dotcom voidaan luovuttaa Yhdysvaltoihin.

Hollywoodia vastaan

Nyt asiasta on antanut päätöksensä seuraava oikeusaste. Se piti aiemman päätöksen voimassa eli puolsi Dotcomin luovutusta. Vääntö asiasta kuitenkin jatkuu ainakin vuoden pari, sillä Dotcom valittanee vielä korkeimpaan oikeuteen.

Kim Dotcomin ensisijainen väite oikeudessa on ollut, että tekijänoikeusrikkomuksesta ei voida ketään luovuttaa toiseen maahan. Oikeus oli nyt samaa mieltä, mutta katsoi, että varsinaisille rikossyytteillekin on aihetta, ja niiden perusteella luovutus voidaan tehdä.

Dotcomin mukaan amerikkalaiset jahtaavat häntä, koska hänen liiketoimintansa on suututtanut vaikutusvaltaiset Hollywoodin studiot.

Yhdysvallat: 500 miljoonan vahingot

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Megaupload syyllistyi nettipiratismiin ja tienasi sillä ainakin 165 miljoonaa euroa. Laittomasta elokuvien ja muun sisällön jakamisesta Yhdysvallat laskee koituneen puolen mijardin vahingot tekijänoikeuksien haltijoille – esimerkiksi suurille elokuvayhtiöille.

Kim Dotcomin mukaan hänen liiketoimintansa oli laillista ja siinä otettiin huomioon tekijänoikeudet. Hän vetoaa siihen, että sivuston käyttäjiä oli 50 miljoonaa, joten hän ei voinut valvoa heidän tekemisiään.

Dotcom on syntynyt Kielissä Pohjois-Saksassa vuonna 1974. Hänen äitinsä on suomalainen. Kimin sukunimi oli alun perin Schmitz. Ensimmäisen miljoonansa hän ansaitsi hakkerina.

Lähteet: AFP, AP