1. yle.fi
  2. Uutiset

Karungin aktiivinen kyläyhdistys pitää yllä perinnerieskan leivontataitoa ja rahoittaa rieskan myynnillä kylätaloa

Kylien pitäminen eläväisenä vaatii asukkaiden aktiivisuutta, kun palvelut kaikkoavat yhä kauemmaksi. Karungin kyläyhdistys rahoittaa toimintaansa myymällä perinnerieskaa.

Rieska (Leipä)
Rieskamestari Lea Lehto ottaa rieskaa uunista.
Perinnerieskaa valmistetaan erityisreseptillä.

TornioKauraryyniä, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa ja ohrajauhoja, näistä aineksista syntyy erityislaatuinen tornionjokilaaksolainen perinnerieska.

Rieskoja kyläyhdistys päätti alkaa valmistaa kysynnän siivittämänä.

– Ihmiset halusivat rieskoja ja kun se taito on vielä tallella joillakin, niin se vielä onnistui. Siitä on kyllä tullut positiivista palautetta, Karungin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Vähä kertoo.

Rieskamestari Lea Lehto leipoo kyläyhdistyksen hyväksi talkootyönä.

– Kun on aina tehnyt, niin tietoa on mukava jakaa ja mukavaahan tätä on tehdä, Lehto kertoo.

Kyläyhdistys tuo eloa

Karungin kyläyhdistyksen sihteerin Janne Keräsen mukaan Kyläyhdistys tuo Tornion kaupunkiin kuuluvaan Karungin kylään paljon eloa olemassaolollaan.

– Nuorteniltoja on alettu nyt järjestää, jotta nuorilla olisi perjantai-iltaisin jotakin tekemistä, Keränen kertoo.

Nuortenilloissa kyläyhdistys siirtää rieskaoppia nuoremmille sukupolville järjestämällä lapsille ja nuorille rieskantekokursseja.

Lehdon mukaan perinnerieskan taito on vielä hyppysissä vanhemmilla sukupolvilla.

– Kyllähän sitä tietenkin minun ikäiset ihmiset osaavat varmasti tehdä, Lehto pohtii.

Rieskan myynnistä saatavilla tuloilla rahoitetaan myös kyläyhdistyksen toimintaa.

– Tämä talo on meillä vuokralla. Pitää jotenkin yrittää saada pätäkkää tilille, että pystyy vuokrat hoitamaan. Osa tuloista saadaan rieskan teosta ja lisäksi pidetään auki kahvilaa, Janne Keränen kertoo.

Karungin kyläyhdistys myy paikallista perinnerieskaa kylätalolla aina perjantaisin sekä hiihtolomien aikaan.

– Panemme tien laitaan mainokset, mikä tuo turisteja tänne ostamaan rieskaa, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Vähä kertoo.

Rieskamestari Lea Lehto tekee perinnerieskaan kuviointia.
Jokivarren rieskassa on perinteinen kuviointi.Kyösti Vaara / Yle

Voita ja suolalohta

Palveluiden kaikotessa kauemmaksi paikallisten aktiivinen toiminta on yhä tärkeämpää.

– Meillä on täällä monenlaista toimintaa: nuorisotoimintaa, senioritoimintaa ja myös jäätietä pidämme auki, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Vähä luettelee.

Nuorempaa polvea edustava Janne Keränen kertoo viihtyvänsä Karungissa.

– Minusta Karungissa on kauhean hyvä asua. Tämä on monipuolinen kylä, jossa on erilaisia tapahtumia todella paljon.

Mutta kuinka uunituore rieska tulee sitten syödä?

– Oikean voin kanssa se on parasta. Mutta sittenhän se on juhlarieskaa, kun pannaan päälle suolalohta täällä Tornionjokivarressa, rieskamestari Lea Lehto sanoo.

Lue seuraavaksi