1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansalaisaloite: Urho Kekkoselle oma liputuspäivä

Liputuspäivä on presidenteistä toistaiseksi vain Mannerheimilla.

Kuva: Yle

Presidentti Urho Kekkosen syntymäpäivää 3. syyskuuta esitetään uudeksi liputuspäiväksi. Asiaa koskeva kansalaisaloite on avattu internetissä (siirryt toiseen palveluun) helmikuussa.

Aloitteen on pannut vireille kuopiolainen Seppo Martiskainen, jonka mukaan Kekkosen Suomen hyväksi tekemä laaja työ ansaitsee oman liputuspäivän.

– Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Kekkonen oli tästä ajasta neljäsosan presidenttinä, hän muistuttaa.

Saunavuokralaisella kirjat lauteilla

Seppo Martiskaisella on aloitteensa perusteluksi myös suvun henkilökohtaisia muistoja. Martiskaisen mukaan Kekkonen oli nuorena miehenä ollut uittotöissä Sonkajärven Sukevalla, jossa hän oli asunut muutaman päivän vuokralaisena Martiskaisen ukin saunassa Hirsijärven Iloniemessä.

– Ukki kertoi, että Kekkosella oli saunan lauteilla paljon kirjoja, Martiskainen kertaa kuulemaansa.

Salonkivaunu Sukevan asemalla vuonna 1961

Seppo Martiskainen pääsi itse pikkupoikana näkemään Kekkosen Sukevalla vuoden 1961 syyskuussa. Paikkana oli Sukevan juna-asema, jossa presidentin salonkivaunu pysähtyi halkojen lastauslaiturin kohdalle. Lastauslaituri on tavallista korkeammalla ja sieltä näki hyvin vaunun sisään.

– Näimme, kun Kekkonen istui vastapäätä Neuvostoliiton presidentti Leonid Brezhnevia.

Seuraavan kerran Martiskainen pääsi näkemään Kekkosen Saimaan kanavan vihkiäisissä 1968. Martiskainen oli tuolloin kanta-aliupseerikoulun oppilas ja mukana paikalle komennetussa puolustusvoimien lippujoukkueessa.

"Hassummillekin tyypeille liputellaan"

Liputuspäiväaloite menee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se kerää kuuden kuukauden kuluessa vähintään 50 000 tuhatta kannatusilmoitusta. Aloitteen oli tiistaiaamuna allekirjoittanut internetissä vasta muutamia kymmeniä ihmistä.

Tällä hetkellä oma liputuspäivä on vain yhdellä entisellä presidentillä, Carl Gustaf Emil Mannerheimilla. Työuransa armeijan palveluksessa tehnyt Martiskainen katsoo, että myös toinen entinen ylipäällikkö ansaitsisi oman liputuspäivän.

– Hassummillekin tyypeille liputellaan.

Allekirjoittajien lukumäärätieto päivitetty 21.2.2017 klo 9.50.