Kansanedustaja Hanna Kosonen: Savonlinna-kompensaatiot viimein huhti–toukokuussa

Keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen arvioi, että OKL:n loppumisesta johtuvat kompensaatiot Savonlinnalle ratkeavat viimeistään toukokuussa. Kompensaatioita on luvattu nyt kuukausimäärin.

Savonlinna
Hanna Kosonen Kyyhkylässä
Risto Puolimatka / Yle

Valtiovalta eli maan hallitus on lupaillut Savonlinnalle auttavaa kättä siitä lähtien, kun Itä-Suomen yliopisto päätti lopettaa opettajien kouluttamisen Savonlinnassa ja keskittää koulutuksen Joensuuhun. Edellinen takaraja näistä OKL-kompensaatioista meni marraskuussa ilman tietoja sisällöstä.

– Lopullinen paketti tulee (budjetin) kehysriihen jälkeen toukokuussa tai huhtikuun lopussa, kansanedustaja arvioi Yle Mikkelin kansanedustajatentissä. Kompensaatiotyöryhmän esityksenä tiedot voivat tulla julki jo tätä ennen.

Sisällöstä Hanna Kosonen on vaitonainen. Hän haluaa odottaa hallituksen päätökset ja etenkin sen että päätöksiin luvatut varat myönnetään. Hän haluaa myös, että kaikki eduskuntaryhmät ja myös saajapuoli eli Savonlinna hyväksyvät päätökset.

Uusia koulutuspaikkoja

Sen verran Kosonen kuitenkin paljastaa, että tarkoituksena on saada uusia koulutuspaikkoja menetettyjen tilalle. Liittyykö kompensaatioon myös suoranaisia valtion tukirahoja tai elinkeinoelämän mukaantuloa, siihen Kosonen ei ainakaan vielä anna vastausta.

Savonlinnan OKL:n lakkautuspäätös on kiusallinen Suomen Keskustalle. Päätös tehtiin keskustalaisen pääministerin Juha Sipilän aikana, ja Kososelle itselleenkin päätös oli kipeä, sillä OKL:n pysyminen Savonlinnassa oli yksi hänen vaalilupauksistaan.

– Minun lupaukseni tietenkin oli tehdä kaikkeni sen eteen ja sen voin sanoa, että aivan varmasti kaikkeni teinkin.

Oman puolueensa ja sen pääministerin osallisuudesta Kosonen sanoo, että niin paljon tehtiin kuin oli tehtävissä: Itä-Suomen yliopistolle tarjottiin suoranaista rahaa ja myös erittäin edullista vuokrasopimusta, mutta yliopiston autonomian yli maan hallituskaan ei voi kävellä.

Kiinalaista investointirahaa tulee

Kiinalaiset ovat löytäneet Savonlinnan talousalueen investointikohteena. Kuun alussa kiinalainen rahastoyhtiö Shenzen kertoi, että se haluaa investoida biodiesel-tehtaaseen Savonlinnaan 100 miljoonaa euroa. Hanke vaatii kuitenkin rahoitusta myös muualta.

– Toki nämä hankkeet ovat pitkän prosessin takana. Täytyy vielä tehdä paljon töitä, että bioenergiahanke Punkaharjulle toteutuu.

Kiinalaiset ovat nimenomaisesti ilmoittaneet, että he ovat kiinnostuneita biopolttoaineista. Niiden valmistus lienee lisääntymään päin, koska valtiovalta ja EU velvoittavat lisäämään niiden käyttöä.