1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pankkitoiminta

Maakunnan hyvä kehitys siivitti Lapin osuuspankkien tulosta kasvu-uralla

Seitsemän itsenäisen osuuspankin yhteenlaskettu tulos oli kertaluontoisten erien jälkeen 19,5 miljoonaa euroa.

pankkitoiminta
Asuntoilmoituksia Kemissä OP Kiinteistökeskuksen ikkunassa.
Lapin osuuspankkien viime vuosi sujui hyvin: tulos parani entisestään. OP:ssa uskotaan, että koko Lappi jatkaa kasvu-uralla myös lähivuosina.Kati Teirikko / Yle

Lapin osuuspankit ovat jatkaneet hyvän tuloskehityksen tiellä. Lapin Osuuspankkiliiton viime vuoden liiketulos kertaluontoisista eristä puhdistettuna on 19,5 miljoonaa euroa, mikä on hieman enemmän kuin edellisvuonna.

– Lappi maakuntana voi hyvin ja sitä kautta nämä kasvuluvut ovat mahdollisia, sanoo Pohjolan Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Posio.

Lapin Osuuspankkiliitto on alueen seitsemän itsenäisen pankin yhteistyöelin. Pankkien luottokanta ja talletusten määrä kasvoi viime vuonna noin kuusi prosenttia, mikä on linjassa koko OP-ryhmän kanssa.

Kemin Seudun osuuspankin toimitusjohtajan Heikki Palosaaren mukaan erityisesti yritysluototuksen kasvu on ilahduttanut.

– Investoinnit ovat virinneet tälläkin alueella tosi hyvin. Lapissakin syntyy matkailutoiminnan kautta ja teollisuusvetoisesti uutta yritystoimintaa ja yritykset laajentavat, Palosaari sanoo.

Luototuksessa näkyy myös rakentaminen ja erityisesti peruskorjaaminen. Lapin rakennuskanta on kaikkialla sen ikäistä, että peruskorjaukset ovat tarpeen.

Matkailusta vasta puolet rakennettu?

Lisää uskoa tulevaan valavat tehdas- ja hotellihankkeet.

– Esimerkiksi Lapin matkailussa on 30 prosentin kasvuluvut tälle kaudelle. Näkymät ovat erittäin hyvät ja usko kaikenlaiseen toimintaan Lapissa on valtakunnallisestikin vertailtuna huippuluokkaa, Palosaari sanoo.

– Kemin matkailulla menee hyvin, siellä on ennätystalvi tulossa.

Palosaaren tavoin myös Keijo Posio uskoo, että paitsi Rovaniemen seudulla ja Tunturi-Lapissa, myös Meri-Lapissa nähdään voimakasta kasvua matkailualalla.

– Voi olla, että vasta puolet matkailusta on rakennettu – että Lapissa tullaan näkemään vielä tämän olemassa olevan matkailurakenteen tuplaantuminen, Posio uskoo.

– Kyllä tässä on kaikki askelmerkit ja tulevaisuus näyttää tosi hyvältä.

Lue seuraavaksi