1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suurriistavirka-apu (SRVA)

Poliisi huolissaan eläinsuojelusta – lieksalaismetsästäjät kapinoivat irtisanoutumalla virka-avusta

Liikenteessä loukkaantuneiden eläinten jäljittäminen ja lopettaminen on vapaaehtoisten suurriistavirka-apua antavien tärkeimpiä tehtäviä.

Suurriistavirka-avun tehtävä on häätää karkotusmääräyksen saanut susi pois. Kuvituskuva. Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Poliisilla ei ole mahdollisuuksia eikä osaamista jäljittää onnettomuuksissa loukkaantuneita eläimiä. Eläinsuojelun kannalta riistanhoitoyhdistysten antama suurriistavirka-apu on korvaamattoman arvokasta.

– Jos riistanhoitoyhdistysten vapaaehtoista SRVA-sopimusta (siirryt toiseen palveluun) ei olisi, eläimet kärsisivät kohtuuttomasti, sanoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Merkitystä suurriistavirka-avulla on myös yleiselle turvallisuudelle ja järjestykselle. Ihmisten lähistölle ja pihoihin tulevien susien ja karhujen karkotus on hoidettu suurriistavirka-avun turvin.

Poliisissa toivotaan, että myös Lieksassa, jossa paikallinen riistanhoitoyhdistys on irtisanonut sopimuksensa poliisille annettavasta virka-avusta, päästäisiin sopuratkaisuun. Riistanhoitoyhdistys, poliisi, Metsästäjäliitto ja riistakeskus kokoontuvat yhteiseen neuvotteluun ratkomaan tilannetta ensi kuun alussa.

Lieksan riistanhoitoyhdistys irtisanoi (siirryt toiseen palveluun) SRVA-sopimuksen vedoten alueen susitilanteeseen. Lieksalaisten metsästäjien mukaan alueella on niin paljon susia, ettei koirien kanssa uskalla liikkua maastossa virka-aputehtävissä.

– Poliisissa toivomme, että mieliala ei leviä laajemmalle, vaan tilanne saadaan ratkaistua ja SRVA-sopimus jatkuu myös Lieksassa. Tämä on ollut todella hyvä ja toimiva järjestely, josta on valtavasti hyötyä yhteiskunnalle, arvioi ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.