1. yle.fi
  2. Uutiset

Ajokortti meni, sähköskootteri tuli

Ikäihminen voi olla hyvinkin toimintakykyinen, mutta auton rattiin ei ole enää asiaa. Elinpiirin kaventumista voi estää sähköllä.

ikääntyneet
Jalmari Björn ja sähköskootteri.
Isto Janhunen / Yle

86-vuotias Jalmari Björn joutui viime vuonna luopumaan ajokortistaan. 65-vuotta päivittäin autoilleelle Björnille autosta luopuminen oli kova paikka. Hän ei jäänyt tilannetta suremaan, vaan hankki alle uuden menopelin.

– Nyt ajelen taas lähes päivittäin. Vielä ei ole kukaan kieltänyt minnekään menemästä, Björn myhäilee.

Björnin ajokki on jyväskyläläisen kehitystyön tulosta. Lähtökohta oli tehdä senioreille invamoposta pari piirua rouheampi versio.

– Huomasimme, että tässä asiakasryhmässä on selkeä kysyntä tyylikkäälle kulkineelle, jolla pääsee myös pidempiä matkoja, sanoo skootteria kehittänyt yrittäjä Miika Utoslahti Skand Oy:stä.

Korkeintaan 15 km/h nopeudella liikkuva sähköllä toimiva liikkumisväline rinnastetaan lainsäädännössä jalankulkijaan, ja jos huippunopeus on korkeintaan 25 km/h, ajetaan kuljinta polkupyöräilijän säännöillä. Laitteella saa ajaa myös esimerkiksi kaupoissa.

– Jos on ajokortti mennyt, tällaisella voi jatkaa kulkemista, sanoo laitteen toinen kehittäjä Jussi Utoslahti Skand Oy:stä..

Sähköskoottereiden kysyntä on vilkasta, ja tutkija arvioi, että senioreille räätälöidyillä tuotteilla voisi olla enemmänkin kysyntää.

– Yli 50-vuotiaat kuluttajat ovat perinteisesti olleet säästäväisiä, mutta se on ollut viime vuosina vähän muuttumassa. Varttuneemmat kuluttajat haluavat kuluttaa jopa enemmän kuin nuoret, sanoo tutkija Sanna Kuoppamäki Jyväskylän yliopistosta.

Jalmari Björn ajaa skootterillaan tapaamaan sotaveteraaniystäviään ja muutaman kilometrin päähän kahvilaan.

– Se on yöllä latauksessa, ja aamulla voin sitten lähteä minne vain.

Lue seuraavaksi