Mäntyharjulainen pörssiyhtiö Exel Composites laajentaa Kiinassa – tehtaat Mäntyharjussa ja Kiihtelysvaarassa edelleen tärkeitä

Muun muassa hiilikuituputkia ja laminaatteja valmistava yhtiö pitää monialaisuuttaan vahvuutena, koska se vähentää riippuvuutta yksittäisen toimialan suhdanteista.

pörssiyhtiöt
Laminaattikone Exel Compositesin tehtaalla
Mäntyharjun laminaattikoneella valmistetaan laminaattia muun muassa urheiluvälineisiin.Vilma Ruokoski / Yle

Komposiittiteknologiayritys Exel Composites uskoo tuotantonsa jatkuvan Suomessa Mäntyharjun ja Joensuun Kiihtelysvaaran tehtailla tulevaisuudessakin. Pörssiyhtiö kertoi lokakuussa laajentavansa tuotantoaan Kiinassa. Yhtiöllä on ennestään yksi tehdas Kiinan itäosissa Nanjingissä, eikä Exel Composites vielä paljasta suunnitelmiaan ostamansa kiinalaisen komposiittituotantoyhtiön osalta.

– En usko, että [Kiinan investointi] näkyy Mäntyharjun tuotannossa. Komposiittimarkkinat ovat varsin paikallisia, ja tuotteita kuljetetaan harvemmin merten yli suurissa erissä varsinkaan, jos kyseessä on onttoja profiileja, Exel Compositesin talousjohtaja Mikko Kettunen sanoo.

– Exel Composites on hyvin Eurooppa-keskeinen. Aasia on kuitenkin suurempi ja kasvaa voimakkaammin, joten olemme nähneet sen tärkeänä osana laajentua.

Exel Compositesilla on tuotantoa Euroopan ja Kiinan lisäksi Australiassa.

Ei täällä saanut muilla hiihtääkään kuin Exelin sauvoilla.

Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen

Mäntyharjun tehtaassa valmistetaan esimerkiksi erilaisia hiilikuituputkia, urheiluvälineiden laminaatteja sekä muun muassa liikennevälineiden, paperikoneiden ja tuulivoimaloiden osia.

Mäntyharjun tehtaanjohtaja Jussi Valtonen uskoo tehtaan tulevaisuuteen, koska osaa yhtiön tuotteista tehdään ainoastaan Mäntyharjulla.

– Olemme tietyllä tavalla keihäänkärki. Meillä on laaja-alaisin tuotantoprosessivalikoima, Valtonen sanoo.

Exel Compositesin tehtaassa on Mäntyharjulla noin 60 työntekijää ja Joensuun Kiihtelysvaarassa hieman yli sata. Yhtiö kuvailee myös Joensuun tehtaan näkymiä valoisiksi.

Osia siivousvälineisiin ja paperikoneisiin

Exel Composites tunnetaan suksisauvoista ja salibandy-mailoista vaikka ne ovat jääneet Mäntyharjun tehtaalla vuosia sitten historiaan. Yhtiö on siirtynyt kuluttajatuotteista teollisuustuotantoon, joten tehtaan tuotteita on erilaisissa esineissä: siivousvälineen vartena, suksen laminaattina tai paperikoneen, tuulivoimalan tai raitiovaunun osina.

Kun asiakkaiden liiketoiminta menee vastatuuleen, se näkyy myös meidän lattiatasolla.

talousjohtaja Mikko Kettunen, Exel Composites

Monialaisen yrityksen liikevaihto laski viime vuonna 8,9 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 73,1 miljoonaa euroa. Yhtenä syynä oli telekommunikaatioalan kysynnän lasku. Yhtiö valmistaa antennisuojia.

– Kun asiakkaiden liiketoiminta menee vastatuuleen, se näkyy myös meidän lattiatasolla, Exel Compositesin talousjohtaja Mikko Kettunen sanoo.

Kettunen pitää yhtiön monialaisuutta vahvuutena, koska se vähentää yhtiön riippuvuutta yksittäisestä toimialasta. Siinä missä telekommunikaatioala on ollut vastatuulessa, on tuulivoimassa puhaltanut Exel Compositesin kannalta myötätuuli.

– Siellä on selvästi enemmän kysyntää ja markkinat ovat heräämässä uudelleen, Exel Compositesin Mäntyharjun tehtaanjohtaja Jussi Valtonen sanoo.

Mäntyharjun oma pörssiyhtiö

Mäntyharjun kunnanjohtaja muistaa ajan, jolloin Exel valmisti suksisauvoja.

– Ei täällä saanut muilla hiihtääkään kuin Exelin sauvoilla, Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen sanoo.

Exel Compositesin tehdas perustettiin Mäntyharjulle vuonna 1973, ja pörssiyhtiön kotipaikka on edelleen Mäntyharju. Kunnanjohtajan Jukka Ollikaisen kokemus on, että yhtiö on sitoutunut Mäntyharjuun ja Mäntyharju Exel Compositesiin.

– Kunnan ja yritysyhteistyön pitää olla hyvää ja se pitää tehdä niin, että molemmat hyötyvät siitä.

Tehdas työllistää kunnassa suoraan ja välillisesti kunnanjohtajan arvion mukaan 80 ihmistä. Ollikainen nostaa esimerkeiksi yrityksen tukemisesta kaavoituksen, toimitilojen rakentamisen ja työvoiman hankinnan. Mäntyharjun kunta esimerkiksi rakensi vuosituhannen vaihteessa teollisuushallin, jonka Exel on myöhemmin lunastanut.

Mikko Kettunen ja Jussi Valtonen
Exel Compositesin talousjohtaja Mikko Kettunen ja Mäntyharjun tehtaanjohtaja Jussi Valtonen.Vilma Ruokoski / Yle

Korjattu 14.3.2017 kello 11:36: Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 73,1 miljoonaa euroa, ei 19,3 miljoonaa euroa.