Nasa löysi voittajat avaruuskakkakilpaansa – taikurin avustaja pärjäsi hyvin

Nasa joukkoisti avaruuden kakkaamisongelman ratkaisemisen.

tiede
Iss avaruuskävelyä
AOP

Yhdysvalloissa ja eräissä muissakin maissa haaveillaan ihmisen lähettämisestä Marsiin tai vieläkin pidemmälle. Pitkillä avaruusmatkoilla ihminen saattaa kuitenkin joutua tilanteeseen, jossa hän ei pääse vuorokausiin istumaan pöntölle.

Ulostamiseen, virtsaamiseen ja kuukautisiin liittyvien pulmien ratkaisemiseksi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julisti viime vuonna kilpailun ratkaisun kehittämiseksi ongelmaan. Ideakilpailu sai nimen "space poop" eli suomeksi "avaruuskakka".

Tavoitteena oli kehittää avaruuspuku, joka tarjoaa avaruusmatkailijalle myös puhdasta ilmaa, vettä, suojaa ja riittävästi ravintoa 144 tunniksi eli kuudeksi vuorokaudeksi. Poikkeustilanteessa astronautit saattavat joutua pysymään pitkään avaruuspuvussa.

Voittajien joukossa lääkäreitä ja taikurin avustaja

Nasa on nyt julkistanut suunnittelukilpailun voittajat. Kolmen kärjessä ovat lääkäri ja ilmavoimien upseeri Thatcher Cardon, Space Poop Unification of Doctors -ryhmä sekä Hugo Shelley, joka on toiminut muun muassa nimekkäiden taikureiden ja illusionistien suunnittelijana.

Voittajan ehdotuksessa avaruuspöksyissä on ilmalukko, puhallettava alusastia sekä vaippoja, joita voidaan vaihtaa ja levittää aukon kautta.

Cardon sai voittajana puolet 30 000 dollarin palkintosummasta. Toiseksi tulleen palkintosumma oli 10 000 ja kolmannen 5 000 dollaria.

Suunnittelukilpailu osoittautui kohtuullisen suosituksi, sillä ehdotuksia tuli kaikkiaan yli 5 000. Joukossa oli sekä ryhmiä että yksityisiä ihmisiä kaikkialta maailmasta. Ainakaan voittajien tai 21 semifinalistin joukossa ei ollut ketään Suomesta.

Seuraavaksi Nasa ryhtyy jatkokehittämään lupaavimpia ratkaisuja. Toiveena on, että avaruuspöksyt saadaan käyttöön neljän, viiden vuoden kuluttua.

Nasan uutinen kakkaamiskilpailun voittajista löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun) Voittajaehdotusta esitellään tässä Youtube-videossa. (siirryt toiseen palveluun)