Älypuhelimessa surffailu rikkoo luita liukkaalla kelillä

Murtumatapaukset ovat ruuhkauttaneet hätäkeskuksen ja Töölön päivystyksen. HUS pyytää jalankulkijoita noudattamaan nyt erityistä varovaisuutta.

tapaturmat
Jäätä.
Jenny Huttunen / Yle

Kiire töihin ja pomo lykkää viestiä älypuhelimeen. Jalat lipsuvat liukkaalla kadulla. Yksi rusahdus, ja murtunutta nilkkaa lähdetään korjaamaan sairaalan päivystykseen.

– Liukkaalla kelillä liikkumiseen pitää keskittyä. Muita häiriötekijöitä ei saisi olla, kuten esimerkiksi että surffaat netissä kännykällä, sanoo Töölön sairaalan ortopedian ja traumatologian klinikan ylilääkäri Kaisa Virtanen.

Virtasen mukaan nastakengät tai kengänpohjaan kiinnitettävät irtonastat ovat ehdottomasti paras apu liukkaalla kelillä.

Hätäkeskus tukossa

Kelit ovat juuri nyt poikkeuksellisen liukkaat. HUS julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa jalankulkijoita pyydettiin noudattamaan erityistä varovaisuutta ja huomioimaan liukkauden aiheuttamat erityisolosuhteet.

Liukas sää ruuhkautti hätäkeskuksen, joka oli vastaanottanut kello 06.00 - 11.30 välillä yli 200 kaatumisiin liittyvää hätäpuhelua.

Tiedotteessa muistutettiin, että hätäkeskukseen (112) tulisi soittaa vain silloin, jos henkilö ei ole autettavissa muilla keinoin eikä omatoiminen hoitoon hakeutuminen ole mahdollista.

Liukas keli.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Töölön sairaalassa "tosi kiire päivä"

Liukas sää ja kaatumiset ruuhkauttavat myös Töölön sairaalan päivystystä, kertoo Virtanen.

– Tänään on tosi kiire päivä. Tapaturma-asemalle on päivän aikana tullut noin 30 tapaturmapotilasta, valtaosa on tapaturmaliukastumisia. Nyt on todella pahat kelit.

Keliin liittyviä murtumia on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen paljon, jo kuudetta viikkoa.

– Välillä on ollut suojaa ja välillä pakkasta. Nilkkamurtumaa on ollut kolmesta neljään kertaan enemmän kuin normaaliaikana.

Tavallisimpia liukastumisen aiheuttamia vammoja ovat Virtasen mukaan nilkka- ja säärimurtumat sekä kaatumistilanteessa kädellä vastaan otettaessa syntyneet rannemurtumat sekä olkapään ja kyynäralueen murtumat.

– Kun on tullut lunta jään päälle ja astuu huonosti, nilkka vääntyy. Nilkkamurtumia on ollut todella paljon.