Liukastumiset ruuhkauttivat päivystyksen tukkoon Hämeenlinnassa – "Täysin poikkeuksellinen tilanne"

Pääkallokelin aiheuttamat liukastumiset ovat tukkeuttaneet myös klinikan puhelinlinjat, koska tiedusteluihin ei välttämättä ehditä vastata.

Hämeenlinna
Talvella jalkakäytävällä liukastunut mies.
Antti Karhunen / Yle

Talvi yllätti jalankulkijat ja päivystysklinikka Hämeenlinnan keskussairaalassa ruuhkautui totaalisesti. Pääkallokeli on aiheuttanut runsaasti kaatumisia ja tilannetta kuvataan keskussairaalan Facebook-päivityksessä (siirryt toiseen palveluun) täysin poikkeukselliseksi koko klinikan 10-vuotisessa historiassa.

Myös klinikan puhelinlinjojen kerrotaan tukkeutuneen ruuhkan takia. Tiedusteluihin ei ehditä vastata. Myös hätänumero 112 on ollut ruuhkautunut kaatumisten vuoksi. Lääkäreitä ja muuta henkilökuntaa on kutsuttu töihin, mutta suman selvittäminen vie aikaa.

Päivityksen mukaan pari viikkoa sitten koettiin lähes vastaava liukastumisten aalto, kun 1. helmikuuta päivystykseen tuli 190 potilasta, joilla kaatumisesta aiheutuneita vammoja oli 71:llä. 2. helmikuuta vielä 134 potilaskäynnistä 34 oli kaatumisesta johtuvia.

– Tilanne on nyt vähintäänkin samaa tasoa. Jonotusajat venyvät tänään todennäköisesti useisiin tunteihin, ja potilaita hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä, kuten aina, arvioi sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki.

Maanantain aikana käyntejä oli kirjattu yhteensä 260. Kaatumisvammojen vuoksi hoidettiin 153 potilasta, kymmeniä murtumia kipsattiin.

_Päivitetty 21.2.2017 kello 11:18: Keskussairaalan somepäivityksessä ja jutussamme oli aiemmin virheellisesti kerrottu päivän kaikkien potilaiden määrä. Kaatumisesta aiheutuneiden vammojen vuoksi 1. helmikuuta ei tullut päivystykseen 190 potilasta, vaan 71. Myös 2. helmikuuta osalta luvut olivat väärät: ei 134, vaan 34 kaatumisvammojen vuoksi tullutta potilasta. _