1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osakkeet ja arvopaperit

Yli 280 miljoonan potti vailla noutajaa – Sammon vanhat osakkeet uhkaavat muuttua arvottomiksi pian

Sammossa on vielä miljoonia osakkeita, joiden omistajia ei ole varmistettu. Vielä ehtii kirjata omistuksensa, jos pitää kiirettä ennen kevään yhtiökokousta.

Osakkeet ja arvopaperit
Sampon osakekirjamalli vuodelta 1988.
Derrick Frilund / Yle

Helsingin käräjäoikeuteen on tullut tähän mennessä noin 6 700 kuolettamishakemusta finanssiyhtiö Sammon vanhoista paperisista osakekirjoista. Käräjäoikeuden mukaan uusia kuolettamishakemuksia tulee koko ajan lisää, noin 200–250 kappaletta viikossa.

Tuhannet hakeneet kuoletusta

Kyseessä ovat kadonneet tai muuten unohtuneet vanhat osakekirjat, joita ei ole viety arvo-osuustileille. Niitä on sekä yksityisillä että yhteisöillä, kuten taloyhtiöillä. Jos osakkeet eivät löydä omistajaa, ne uhkaavat muuttua arvottomiksi.

Sammon mukaan yhtiökokouksella on osakeyhtiölain perusteella oikeus ottaa omistukset haltuunsa, koska arvo-osuustileille kirjaamisen kymmenen vuoden määräaika umpeutui viime syyskuussa.

Kadonnut osakekirja on kuoletettava käräjäoikeuteen jätetyllä hakemuksella. Käräjäoikeus vahvistaa, jos kukaan ei protestoi kolmen kuukauden aikana, että henkilö omistaa osakkeet. Oikeuden päätös siis vahvistaa omistusoikeuden. Pääosa hakemuksista on jätetty Helsingin käräjäoikeuteen.

Hakemussuma yllätti

Laamanni Tuomas Nurmi Helsingin käräjäoikeudesta kertoo, että hakemuksia on tullut paljon.

Helsingin kärjäjäoikeudelle hakemussuma on tullut täysin yllätyksenä. Käräjäoikeuteen on palkattu lisähenkilöstöä.

Virallisessa lehdessä on kuulutettu noin 3 400 hakemusta tammikuun alussa. Nurmen mukaan tammikuussa kuulutetut asiat pyritään ratkaisemaan ennen Sammon huhtikuun 27. päivänä pidettävää yhtiökokousta.

Helmikuussa kuulutuksia oli virallisessa lehdessä 880. Loputkin hakemukset kuoletuksista ovat vireillä, ja ne pyritään julkaisemaan maaliskuun tai huhtikuun numerossa.

Vielä ehtii ennen yhtiökokousta

Helsingin käräjäoikeuden laamanni Tuomas Nurmi kertoo, että kuulutustodistuksen saamiseen menee noin viikko siitä, kun kuulutuspyyntö on lähtenyt Viralliseen lehteen.

Ainakin tammi-, helmi- ja maaliskuun Virallisessa lehdessä kerrotuista kuoletushakemuksista ehtii saada kuulutustodistuksen. Huhtikuun osaltakin todistus voi olla mahdollinen.

Tuhannet ihmiset siis ehtivät saada kuulutustodistuksen, joka on Sammon ohjeiden mukaan vietävä pankkiin rekisteriotteen kanssa, jotta voi esittää niin sanotun jälkivaihtovaatimuksen ennen yhtiökokousta.

Jos osakekirja on tallessa tai löytynyt, pitää se viedä pankkiin merkittäväksi arvo-osuustilille ennen klo 14 alkavaa yhtiökokousta. Asialla alkaa olla kiire, sillä siihen voi kulua aikaa jokunen viikko.

Kuoletushakemus on olennainen

Sampo on ohjeistanut, että käräjäoikeuden kuolettamispäätöstä ei välttämättä vaadita yhtiökokouspäivään mennessä. Sampo on vielä valmis muuttamaan ohjeistustaan tarpeen mukaan, jotta turhia omaisuudenmenetyksiä ei tapahtu.

Oleellista on, että kuoletushakemus on laitettu vireille ja vaadittu pankissa osakkeiden jälkivaihtoa, kertoo viestintäpäällikkö Maria Silander.

Tämän jälkeen hakijan pitää viedä kuoletusprosessi loppuun ja toimittaa dokumentit pankkiin lokakuun loppuun mennessä.

Hallitus esittää osakkeiden menettämistä 

Sammon yhtiökokouksen esityslistalla on jo osakkeenomistajan tekemä ja yhtiön hallituksen puoltama esitys, että Sammon yhteistilillä olevien A-osakkeiden omistusoikeus menetetään. Esityslistalle on tuotu myös vastaesitys, joka siirtäisi päätöksen asiasta vuoden 2020 alkuun.

Yhtiökokous päättää siirretäänkö yhteistilillä olevat osakkeet yhtiön haltuun vai ei – eli menettävätkö kymmenet tuhannet ihmiset ja monet taloyhtiöt omistusoikeutensa Sammon vanhoihin osakkeisiin.

Yhtiön yhteistilillä olevien osakkeiden arvo on noin 280 miljoonaa euroa. Päälle lasketaan vielä osingiot kolmen vuoden ajalta takautuvasti.

Osakkeiden määrä on vähentynyt noin 470 000 kappaleella sen jälkeen, kun Sampo otti yhteyttä noin 75 000 yksityishenkilöön, jotka oli merkitty viime marraskuun alkuun mennessä yhteistilillä olevien osakkeiden omistajiksi.

Näköpiirissä on kiihkeä huhtikuun lopun yhtiökokous.

Lue seuraavaksi