Erikoinen taideteos ympäröimään sairaalaa Mikkelin – Lasipintaa 2 200 neliötä

Mikkelin kaupunki saa omaperäisen ympäristötaideteoksen, kun hirvensalmelaisen Lauri Nykoppin julkisivuteos "Koivupuisto" valmistuu.

julkisivut
Näkymä Porrassalmenkadulta.
Luonnos: Lauri Nykopp.

Mikkelin keskussairaalan 100 miljoonan euron remontista varsin näkyvän osan muodostaa perhetalo, johon sijoitetaan kaikki perheiden käyttämät palvelut ensimmäisestä neuvolakäynnistä 18 vuoden ikään asti.

Porrassalmenkadun ja Pirttiniemenkadun kulmaukseen rakennettava Perhetalo maksaa 25 miljoonaa euroa. Julkisivuun on käytettävissä vajaa prosentti kokonaispotista.

Rakennuksen julkisivu muodostuu lasiseinästä, joka tulee puurunkoisen pellitetyn ulkoseinän etupuolelle, noin 30 sentin etäisyydelle. Taideteos tulostetaan lasilevyille digitaalisesti, minkä jälkeen väri kiinnitetään kuumentamalla lasi 600 asteeseen.

– Perinteisestä sairaalamaailmasta poikkeavan ulkoasun kautta Perhetalon julkisivu auttaa paremmin ymmärtämään myös Hyvinvointikeskus-ajattelua. Mikkelin hyvinvointikeskukseen tulee runsaasti muitakin asiakkaita kuin potilaita, ESPER-hankkeen hankejohtaja Pirjo Syväoja kertoo.

Lauri Nykopp kertoo, että julkisivuteoksen lähtökohtia ovat olleet muun muassa oma lähikoivikko ja suomalaisten koivuvihtaan liittämät mielleyhtymät terveydestä.

– Paiikalla on aikoinaan ollut koivikko. Teoksessa haetaan maagista realismia. Se on satumetsä, jossa on selkeästi tunnistettavia koivunrunkoja. Kaukaa se näyttää aivan toiselta kuin miiltä se näyttää läheltä.

– Koivu näyttää talvella kuolleelta, mutta joka kevät se herää elämään. Sauna ja koivuvihta. Se on suomalainen assosiaatio puhtauteen ja terveyteen. Julkisivu kertoo parantavia tarinoita ja satuja, Lauri Nykopp kertoo.

Perhetalon rakentamisen on määrä alkaa kesällä ja valmistua vuoden 2018 lopulla. Talo on 350 ihmisen työpaikka.

Pirttiniemenkadun näkymä.
Luonnos: Lauri Nykopp