Pieni lukio houkuttelee opiskelijoita hevosurheilulla: "Nuoret haluavat räätälöityjä ratkaisuja"

Virolahdella toivotaan, että panostus urheiluun houkuttelee lukioon uusia opiskelijoita.

Virolahti
Hevonen lanta Jokimaa Lahti
Juha-Petri Koponen / Yle

Kaakon ratsastusharrastajat saavat iloisia uutisia Virolahdelta, missä lukio muuttuu hevosurheilupainotteiseksi. Ensi syksystä lähtien lukio-opinnot voi yhdistää hevosurheiluun ja syventäviin hevostalouden kursseihin Harjun oppimiskeskuksessa.

– Mielestäni se on ihan selvää tässä ajassa, että nuoret haluavat räätälöityjä ratkaisuja. Ihmiset tietävät mitä haluavat, ja me yritämme vastata kysyntään, sanoo Virolahden lukion rehtori Auli Hyttinen.

Harjun oppimiskeskuksen rehtori Mika Palosara ottaa esimerkiksi rippileirit, joissa erilaisia painotuksia on nykyään runsaasti laskettelurippileireistä ratsastusrippileireihin.

– Uskon, että tällainen erikoistuminen on trendi kautta linjan. Asiaan vihkiytyneet haluavat oman intohimonsa kohteen olevan mukana koko elämän ajan.

Virolahden lukio aloittaa yhteistyön myös Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian kanssa. Lukio on menettänyt urheilevia nuoria muualle ja tilanteeseen toivotaan nyt muutosta.

– Mikäli virolahtelainen tai miehikkäläläinen nuori on urheilullisesti lahjakas tai haluaa lisätä lukioaikaista harrastusta, se onnistuisi meidänkin lukion kautta. Tarkoitus on, ettei koko lukiota tarvitse lähteä suorittamaan muualle, Auli Hyttinen avaa.

Myös Harjun oppimiskeskus suunnittelee yhteistyötä urheiluakatemian kanssa.

Painotukset tuovat lisätarjontaa

Suomessa on kymmeniä erityisen koulutustehtävän saaneita lukioita. Niiden tuntijako poikkeaa valtakunnallisesta tuntijaosta ja opetustarjonnassa korostuu tietty tehtäväalue kuten musiikki tai urheilu.

Muut lukiot voivat halutessaan painottaa opetuksessa tiettyjä erikoisaloja tai aineita, kuten nyt Virolahdella tehdään.

Virolahden lukio pysyy edelleen yleislukiona, mutta tarjoaa nyt aiempaa enemmän vaihtoehtoja. Rehtori Auli Hyttinen ei näe, että painotukset olisivat lukion tulevaisuuden toiminnan kannalta välttämättömiä, vaan hän uskoo, että lukio porskuttaisi jokatapauksessa eteenpäin.

Lukion ja Harjun välistä, ennestään tiivistä yhteistyötä halutaan kuitenkin tiivistää ja hyödyntää mahdollisuudet, jotka ovat vielä olleet käyttämättä.

– Tuntuisi hassulta, jos me emme käyttäisi tällaista tämän ajan mahdollisuutta hyväksi, huomauttaa Hyttinen.

Hevosurheilulukion uskotaan liikuttavan nuoria

Virolahden lukioon haetaan normaalisti tiistaina alkaneessa yhteishaussa. Halukkuutta yhdistää hevosharrastus ja lukio-opinnot tiedustellaan hyväksymisvaiheessa.

Opiskelijat on mahdollisuus majoittaa Harjun oppimiskeskukseen, minne on mahdollista tuoda myös oma hevonen. Hevosurheilupainotteisiin lukio-opintoihin Virolahdelle otetaan niin harrastajia kuin kilpauralle tähyäviä opiskelijoita.

– Kursseille voidaan räätälöidä erilaisia hevosaiheisia sisältöjä riippuen siitä, onko opiskelija harrastaja vai uralle vahvemmin suuntautuva urheilija, kertoo Harjun oppimiskeskuksen rehtori Mika Palosara.

Virolahden lukiolla on mahdollisuus ottaa opiskelemaan kaksi 30 hengen oppilasryhmää. Rehtori Auli Hyttinen ei pistäisi pahakseen, vaikka pieneen lukioon hakeuduttaisiin opiskelemaan kauempaakin.

Ratsastuslukioita on muualla Suomessa muun muassa Rautalammilla ja Kuhmoisissa. Virolahdella ei vielä osata arvioida, kuinka montaa nuorta mahdollisuus suorittaa hevosurheilupainotteinen lukio tulee liikuttamaan, mutta usko asiaan on ainakin vahva.

– Sellainen tutina on, että tämä kiinnostaa useita kymmeniä. Tämä mahdollisuus on puuttunut kaakkoisesta Suomesta ja uskoisin, että tällä on suuri kysyntä. Jäämme jännityksellä odottamaan, toteaa Mika Palosara.