Sairaanhoitajaksi Irakiin – "Perhe olisi kummissaan, jos mummi ei lähtisi"

Suomen Punaisen Ristin delegaatti ei voi pelätä työssään, sanoo jo 12. kerran konfliktialueelle lähtevä sairaanhoitaja Kati Partanen.

Uutisvideot: Sairaanhoitajaksi Irakiin - "Perhe olisi kummissaan, jos mummi ei lähtisi"
Uutisvideot: Sairaanhoitajaksi Irakiin - "Perhe olisi kummissaan, jos mummi ei lähtisi"

Suomen Punainen Risti lähettää neljä sairaanhoitajaa Irakiin auttamaan Mosulin kaupungin taisteluissa haavoittuneita. Kati Partanen on yksi heistä.

Partanen lähtee komennukselle jo 12. kerran. Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa Etelä-Sudanissa, Pakistanissa ja Keniassa.

– Konfliktialueilla työskentely on lähellä sydäntäni. Työ on kokonaisvaltaista. Fyysisen puolen lisäksi siinä on myös psyykkinen puoli. Sitäkin meidän sairaanhoitajien pitää hoitaa.

Irakin armeija ja sitä tukevat joukot aloittivat Mosulin valtaamisen terroristijärjestö Isisiltä viime lokakuussa. Taisteluissa on loukkaantunut  kymmeniä tuhansia ihmisiä, joista noin puolet on SPR:n mukaan siviilejä.

– Eniten tällä hetkellä huolestuttaa länsipuolella Mosulia olevat ihmiset, jotka ovat keskellä sotaa. Huoli on siinä, että heidät saadaan sieltä pois mahdollisimman vähin vammoin, Partanen kertoo.