Jättirotta, caramba-pistiäinen, huovuttaja ja kirjava varaani – kansainvälinen media innostui suomalaisten löytämistä eläinlajeista

Tutkijat nimeävät joka vuosi noin 18 000 tieteelle uutta eliölajia. Kaikki eivät nouse maailmanmaineeseen toisin kuin Turun yliopiston viimevuotiset löydöt.

Turun yliopisto
Rattus detentus.
Rattus detentus on kasvanut eristyksissä sukulaisiaan suuremmaksi. Kuva: Valter Weijola, TYValter Weijola / TY

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat työskentelevät eri puolilla tropiikkia ja kuvaavat vuosittain jopa kymmeniä tieteelle uusia eläinlajeja. Näistä moni on lyönyt viime vuosina läpi myös kansainvälisessä mediassa.

Tutkijoiden löytämän uuden rottalajin löytyminen valittiin alkuvuodesta yhdysvaltalaisessa Discover-lehdessä vuoden 2016 sadan parhaimman tiedeuutisen joukkoon. Caramba-pistiäisen löytäminen nostettiin esiin lukuisten blogien lisäksi esimerkiksi The Daily Mail-lehden jutussa (siirryt toiseen palveluun). Varaanista ja rotasta raportoitiin muun muassa Washington Postissa, The Guardianissa, The Telegraphissa ja El Mundossa.

Myös tutkijoille itselleen eläinlajien saama huomio on arvokasta.

– On hienoa, että lajilöydöt herättävät kiinnostusta myös suuressa yleisössä. Se kiinnittää lukijoiden huomion siihen tosiasiaan, että tunnemme oman kotiplaneettamme vielä todella huonosti. Samanaikaisesti lajeja häviää ihmisen toimesta yhä kiihtyvällä vauhdilla. Kiinnostus erikoisia lajilöytöjä kohtaan lisää toivottavasti ihmisten intoa suojella uhanalaisia ekosysteemejä ja niiden asukkaita. Meille tutkijoille se on ehkä suurin toive pitkäkestoisen työpanoksen jälkeen, kertovat löydöt tehneet Valter Weijola ja Ilari E. Sääksjärvi Turun yliopistosta.

Carambapistiäinen
Caramba-pistiäisen takamus muistuttaa muurahaisen päätä. Ilari E. Sääksjärvi / TY

Erikoisia eläimiä löytyy myös Suomesta

Usein uuden löydön suosiota lisää esimerkiksi sen erikoinen ulkonäkö, mielenkiintoinen käyttäytyminen tai merkityksellisyys ihmisen kannalta, Turun yliopistolta kerrotaan. Viime vuonna biodiversiteettiyksikön tutkijat Niclas Fritzén ja Ilari E. Sääksjärvi löysivät suomalaisen loispistiäislajin, joka kiinnitti kansainvälisen median huomion erikoisella käytöksellään.

Pistiäinen huovutti hämähäkinseittiä huovutusneulaksi kehittyneen munanasettimensa avulla. Erikoinen eläinlöytö nousi nopeasti esille kansainvälisessä mediassa ja uutisoitiin esimerkiksi Science-tiedelehden nettisivuilla sekä The Scientist- ja The Atlantic -lehdissä. Yleisradioyhtiö BBC teki myös videon (siirryt toiseen palveluun), jolta näkee, miten pistiäisen huovuttaminen tapahtuu.

Myös hauska nimi saattaa lisätä eläinlajin suosiota. Turun yliopiston tutkijoiden Perusta löytämä Clistopyga caramba -pistiäinen sai nimensä espanjankielisestä huudahduksesta "Ay caramba!". Yliopiston mukaan se kuvaa hyvin tutkijoiden tunteita lajin löytöhetkellä.

Varanus semotus.
Sinihäntävaraani on Mussau-saaren huippupeto. Valter Weijola / TY