HS:n päätoimittaja: Trump yrittää tehdä mediasta poliittisen vastustajansa

Kaius Niemi arvioi A-studiossa, että presidentti Donald Trump pyrkii tarkoituksella sekoittamaan keskenään politiikan ja journalismin kritiikin.

A-studio
Kaius Niemi ja Jouni Mölsä A-studiossa 20.02.2017
Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi (vas.) ja ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä A-studiossa 20. helmikuuta 2017.Yle

Donald Trump pyrkii tarkoituksella sekoittamaan keskenään politiikan ja journalismin kritiikin, näkee Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, joka analysoi Trumpin mediasotaa A-studiossa.

– Tässä on varmasti enemmän kysymys politiikan tekemisestä kuin journalismista tai journalismin kritiikistä. Trump selkeästi haluaa ohittaa kriittisen median ja yrittää hakea ilmatilaa sanomisilleen sillä tavoin, että sinne ei väliin päästä. Hän on valinnut tien, jossa hän käytännössä hakee vastakkainasettelua", sanoi Kaius Niemi maanantain A-studiossa.

Niemi arvioi, että Trumpin mediastrategia on menestyksekäs hänen omien kannattajiensa keskuudessa.

– Samanaikaisesti unohtuu se, että Yhdysvallat avoimena yhteiskuntana ja demokratiana kuitenkin perustaa kansalaistensa vapauden myöskin vapaan median pohjalle, hän totesi.

Lähetyksessä Trumpin suhdetta mediaan pui myös ulkominisiteriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä.

– Kysymyshän on tavallaan siitä, että hän pyrkii ohittamaan nimenomaan tämän niin kutsutun perinteisen median. On hänelle edullista, jos hän leimaa sen valhemediaksi. Toisaalta se tiivistää hänen kannattajiaan, kun hän sanoo rajuja asioita, Mölsä pohti.

Mölsän arvion mukaan Trumpilla on kahdenlaisia kannattajia. Toisaalla ovat ne, jotka haikailevat Yhdysvaltojen entisen suuruuden perään, ja toisaalla ne, jotka eivät koe enää mitään yhteyttä maan päätöksentekojärjestelmään.

– He ovat irronneet täysin siitä, ja kyse näkyvästä protestista, Mölsä sanoi.

Trump politisoi median

Helsingin Sanomien Niemi luonnehti Trumpin pyrkivän politisoimaan median.

– Trump yrittää rakentaa tämän kokoelman sillä lailla, että ikään kuin vapaa media olisi osa eliittiä, ja luoda mediasta poliittisen vastustajansa. Mutta siinä unohtuu kaikkein tärkein, riippumattoman median tehtävä on olla nimenomaan vallan vahtikoira, Niemi sanoi.

Mölsä puolestaan maalaili näkymää, jossa kansalaisten keskuudessa leviävät välinpitämöttömyys, pelko ja kyynisyys olisivat demokratialle kaikkein pahinta myrkkyä.

– Kyllähän se Suomenkin kannalta on paha, jos ihmiset täällä eivät enää osallistuisi yhteiskunnalliseen keskusteluun joko pelon takia tai siitä syystä, että tuntuu, että millään mitä tehdään, ei ole mitään vaikutusta tulevaisuuteen. Ne ovat aika huolestuttavia näköaloja, lausui Mölsä.

Faktantarkistus tärkeää

Niemi muistutti, ettäs satavuotiaan Suomen menestys on rakentunut nimenomaan tiedolle ja lukemiselle. Hän vaati, että Suomessakin päättäjät ryhmittyisivät nykyistä selkeämmin puolustamaan perinteistä laatumediaa, sekä peräänkuulutti myös mediakasvatuksen tärkeyttä sekä kouluissa että kodeissa.

Niemen mukaan medioissa faktantarkistus on yhä tärkeämmässä roolissa.

– Median pitää sitoutua itsesääntelyyn. Siihen, että virheet korjataan, pyritään mahdollismman tasapuolisiin kokonaisuuksiin, ollaan koko ajan oman yleisönsä arvioitavissa. Annetaan ääniä, jotta kansalaiset voi tehdä itse omia johtopäätöksiä.

Niemi muistutti, että sananvapaus on tälläkin hetkellä vakavasti uhattuna muun muassa Venäjällä ja Turkissa, sekä useissa maissa myös Euroopassa.

– EU:n sisällä Unkari ja Puola ovat erittäin hälyttviä esimerkkejä. Suomi ei saa joutua tähän joukkoon, vetosi Niemi.