Helsingin pääkallokelit ajavat päivystykseen ennennäkemättömän paljon ihmisiä – "Neljäkymmentä vuotta talossa ollut hoitaja ei muista nähneensä tällaista päivää"

Malmin sairaalan päivystyksessä hoidettiin maanantaina yli sataa traumapotilasta. Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaiden jatkumisesta tiistaina.

Liukkaat tiet
Liukas sää.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Vaarallisen liukkaat kelit ruuhkauttivat maanantaina niin hätäkeskuksen kuin päivystyspisteetkin Helsingissä. Malmin sairaalan päivystyksessä maanantai-iltana työskennelleen apulaisylilääkäri Pasi Randenin mukaan kiire ja ruuhka päivystyksessä olivat vielä iltamyöhään aivan poikkeukselliset.

– Täällä on ollut reilusti yli sata pelkästään näitä traumapotilaita, joidenkin laskelmien mukaan 120. Nyt esimerkiksi meillä on tällä hetkellä täällä kaksi röntgeniä auki. Tällaista tilannetta ei ole kyllä koskaan aiemmin ollut ilta-aikaan.

Juuri tilojen luomat rajoitteet ovat lisänneet eniten potilaiden odotusaikaa päivystyksessä. Randenin mukaan kaikki toimenpidehuoneet ovat olleet jatkuvasti varattuina kuten myös molemmat röntgenit. Lääkäreitä ja hoitajia sen sijaan hälytettiin jo aamupäivästä lähtien tulemaan töihin aiemmin ja osa päivävuorolaisista jatkoi vuoroaan myöhemmäksi.

– Olemme kuitenkin pystyneet antamaan sen avun ja nimenomaan ensiavun potilaille. Kylmäpakkaukset, kipulääkkeet, murtumat ja virheasentoiset murtumat kuten tällaiset nilkkaluksaatiot on saatu heti hoidettua, Randen kuvaa.

Henkilökunta ei muista nähneensä samanlaista liukastumisaaltoa

Randenin mukaan poikkeuksellisiin tilanteisiin on aina pystytty varautumaan, mutta maanantain liukastumisten aiheuttama potilasvyöry tuli täydellisenä yllätyksenä.

– Neljäkymmentä vuotta talossa ollut hoitaja sanoi, että ei ollut nähnyt tällaista päivää koskaan, Randen kertoo.

Etelä-Suomen kelien poikkeuksellisuus näkyy myös Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Koko Etelä- ja Lounais-Suomi ovat tiistain varoituskartassa täynnä monelle vieraita varoitusmerkkejä. Huonosta jalankulkusäästä varoittavassa merkissä ihmishahmo on juuri lentämässä selälleen. Myös Randenin mukaan Helsingin kelit ovat olleet liukastumisille harvinaisen suotuisat.

– Tilanne, jossa on maassa jäätä ja siihen tulee lunta päälle, on tietysti pahin mahdollinen. Sitä jäätä ei näe sieltä lumen alta, Randen varoittaa.