Useita kuoli väkivaltaisissa mielenosoituksissa Guineassa

Guinean poliisi tukahdutti opiskelijamielenosoitukset maan pääkaupungissa Conakryssa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ainakin viisi ihmistä on kuollut ja kymmeniä on loukkaantunut maanantaina Guineassa, kun poliisi tukahdutti satojen opiskelijoiden mielenilmauksen maan pääkaupungissa Conakryssa. Sairaalalähteiden mukaan neljä miestä ja yksi nainen olisi ammuttu tai tapettu yhteenottojen aikana.

Guinean hallituksen mukaan ainakin 30 ihmistä loukkaantui. Lisäksi tiettävästi ainakin 12 ihmistä on pidätetty. Hallitus tuomitsi tapahtumat laittomina.

Kaupungissa suljettiin muun muassa pienempiä kauppoja ja huoltoasemia ryöstelyn pelossa. Mielenosoittajat sytyttivät renkaita palamaan ja heittivät kiviä ja oksia kaduille. Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajien hillitsemiseksi.

Kaupungissa on ollut useita väkivaltaisia mielenilmauksia viime viikkoina. Pääasiassa nuoret ja opiskelijat ovat tukeneet mielenosoituksillaan opettajien lakkoa.

Hallitus päätti leikata opettajien palkkoja 1. helmikuuta. Vastalauseena kaksi suurinta opettajien ammattiliitoa aloitti lakon samana päivänä. Opettajat ovat vaatineet korkeampia palkkoja ja parempia työoloja. Hallitus puolestaan sulki vastalauseena koulut helmikuun alussa.

Pari viikkoa myöhemmin hallitus pyysi opettajia palaaman töihin. Ammattiliitot ovat kuitenkin jatkaneet lakkoa maan pääkaupungissa ja muissa osissa maata.

Liitot uhkasivat maanantaina jatkaa lakkoa niin kauan kun opettajien palkat kohoavat 7,5–10,3 prosenttia. Hallituksen mukaan korotuksia ei tule, sopimus on jo tehty sunnuntaina.

Lähteet: Reuters, AP, AFP