Näin suojaudut norovirukselta – asiantuntijan 3 vinkkiä

Norovirusta esiintyy nyt joka puolella Suomea. Tarkka hygienia auttaa taudilta suojautumisessa.

Kotimaa
Käsiä pestään vedellä.
Viheliäinen ja sitkeä norovirus jyllää eri puolilla Suomea. THL:n asiantuntija Haider Al-Hello kertoo, miten siltä voi yrittää välttyä, esimerkiksi nyt hiihtolomakaudella.

Viheliäinen norovirus leviää juuri nyt Suomessa ja tartuntoja on tänä vuonna tilastoitu hieman enemmän kuin viime vuonna.

Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä, huomauttaa Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Haider Al-Hello.

– Norovirus on talvinen virus ja se on tullut oikeaan aikaan. Mitään uutta "supernoroa" ei Suomessa ole. Kaikki noroviruslajit, mitä on viime viikolla löydetty Suomesta on jo ennen tavattu täällä.

Virusta esiintyy nyt joka puolella Suomea, etelässä ja pohjoisessa. Norovirus leviää monenlaisia reittejä, mutta pääsääntö on, että terveen ihmisen täytyy käytännössä nielaista virus altistuakseen tartunnalle.

Virus voi tarttua esimerkiksi kättelyn välityksellä, ruuanlaiton kautta tai erilaisten pintojen kautta, jos viruksen kantaja on koskettanut niihin.

Norovirus aiheuttaa vatsan kouristelua, pahoinvointia ja oksentelua.

Mutta miten virukselta kannattaa suojautua ja miten menetellä jos tauti kuitenkin iskee?

Pese kädet huolellisesti

Pese sormien välit, kämmenet, käsien selkä ja kynsien välit runsaalla vedellä ja saippualla. Saippua erottaa viruksen käsistä ja runsaalla vedellä virus saadaan viemäriin. Käsien pesulla myös estät viruksen leviämisen.

Älä luota pelkästään käsidesiin

Desinfektioaine ei tehoa virukseen, mutta sitä voidaan käyttää puhdistuksen lisänä. Viruksen rakenne on sellainen, että alkoholipitoiset desinfektioaineet eivät tapa virusta.

Muista juoda ja syödä

Jos kuitenkin saat noroviruksen on tärkeää juoda tarpeeksi. Nestemäiset ruuat ovat parempia kuin kiinteät. Myös esimerkiksi pienenä annoksina banaanien tai muun energiapitoisen ravinnon syönti auttaa. Ilman riittävää nesteytystä ihminen kuivuu ja sitä kautta voi tulla muita oireita.