Kaikkiin autoihin asennettava satelliittipaikantimet Länsi-Kiinassa – syynä terrorismin torjunta

Määräys koskee yli miljoonan asukkaan hallintoaluetta. Kiinan hallitus on viime vuosina kiristänyt otettaan uiguurien asuttamalla alueella.

Ulkomaat
Kuvassa poliisin tiesulku Xinjiangissa.
Poliisin tiesulku Xinjiangissa.Mika Mäkeläinen / Yle

Liikennepoliisi on määrännyt kaikkiin ajoneuvoihin reaaliaikaisesti seurattavat satelliittipaikantimet Bayingolinin prefektuurissa. Yli miljoonan asukkaan prefektuuri sijaitsee Kiinan Xinjiangin autonomisella alueella Länsi-Kiinassa.

Määräys on osa terrorismin vastaisia toimia alueella. Kiinan hallitus on pyrkinyt vuosikausia tukahduttamaan uiguurikapinallisten toimintaa Xinjiangissa.

– Autot ovat terroristien pääasiallinen liikkumistapa, ja he käyttävät niitä usein myös terrori-iskuissa, Bayingolin liikennepoliisi selitti määräystä tiedotteessaan.

Autoja aiotaan valvoa Kiinan oman Beidou-satelliittijärjestelmän avulla. Se vastaa yhdysvaltalaista GPS-paikannusjärjestelmää. Lisäksi viranomaiset sanovat aikovansa valvoa autoja sähköisesti etäluettavien rekisterikilpien avulla.

Kaikkiin ajoneuvoihin on asennettava satelliittipaikannuslaite kesäkuun loppuun mennessä. Jos laite puuttuu, autoa ei saa jatkossa tankata eikä myydä eteenpäin.

Kiinan mukaan kyse on islamistisesta terrorismista

Kiinan hallituksen mukaan se taistelee Xinjiangissa islamistisia terrorijärjestöjä vastaan. Alueella on kuollut satoja ihmisiä edellisten vuosien aikana.

Viime kuukausina viranomaisten valvonta on kiristynyt lisääntyneiden väkivaltaisuuksien myötä. Viime joulukuussa viisi ihmistä kuoli, kun hyökkääjät ajoivat autolla päin hallintorakennusta.

Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen vieraili Xinjiangissa viime vuonna. Hänen havaintojensa mukaan Kiina rajoittaa islaminuskoisten uiguurien elämää monin tavoin.

Lähde: AP, Reuters