SPEK selvittää Porin pigmenttitehtaan tulipalon vaaratiedotteen vaikutuksia

Vaaratiedote annettiin palosta aiheutuneen savun vuoksi. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö haluaa Porin alueen asukkailta ja yrityksiltä tietoa vaaratiedotteen vaikutuksesta.

Pori
tulipalo Huntsmanin tehtaalla
Karri Laihonen / Yle

Huntsman Pigmentsin tehtaalla Meri-Porissa syttyi raju tulipalo 30. tammikuuta.

Palosta aiheutui sankkaa savua. Viranomaiset antoivat tämän vuoksi lähialueelle vaaratiedotteen, jossa kehotettiin pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö selvittää nettikyselyllä Porin alueen asukkaiden (siirryt toiseen palveluun) ja yritysten toimintaa (siirryt toiseen palveluun) tehdaspalon aikana. Tavoitteena on saada tietoa siitä, miten vaaratilanteessa toimitaan.

Erityisasiantuntija Ira Pasin mukaan turvallisuuskoulutuksissa käy usein ilmi, että ihmiset ovat epävarmoja toiminnastaan vaaratilanteissa.

Kyselyyn toivotaan erityisesti vastauksia tehtaan lähialueen asukkailta, mutta avoimeen ja nimettömänä tehtävään kyselyyn voivat osallistua myös vaara-alueen ulkopuolella olleet henkilöt. He voivat tehdä kyselyn mielikuvaharjoitteena ja arvioida, miten olisivat tilanteessa toimineet.

SPEK hyödyntää kyselyjen vastauksia koulutuksissa, joiden avulla kehitetään turvallista asumista ja työpaikkojen turvallisuusjohtamista.