Kokkola joutuu muuttamaan budjettia sote-menojen takia – "Tiukempaa valmistelua olisi tarvittu jo vuosia"

Sote-menojen kasvu on vaivannut Kokkolaa jo vuosia. Vasta nyt otetaan käyttöön äärimmäinen keino eli budjetin muuttaminen.

budjetointi
Kuvassa Kokkolan kaupungintalo
Heini Holopainen / Yle

Kokkolan ennakoitua syvempi talousahdinko pakottaa kaupungin muuttamaan vasta joulukuussa hyväksyttyä budjettia. Ilman muutoksia kaupungin tulos painuisi taas alijäämäiseksi.

Suurin syy ahdinkoon ovat sosiaali- ja terveysmenot, jotka ylittyvät jälleen 8 miljoonalla eurolla. Soite-kuntayhtymän arvioitua suuremmat menot vetävät kaupungin tulosta miinukselle, kaupungin omilla toimialoilla menokasvua ei juuri ole.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veik ko Laitila myöntää, että budjetin muuttaminen jälkikäteen on poikkeuksellista, mutta tarve siihen on ollut jo useana vuonna. Vain rohkeus on puuttunut.

Kuntatalous näyttää menevän kriisiytymisen kautta eli päätöksiä syntyy vasta, kun on pakko.

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila

– Ehkä vallalle nousee nyt uusi päätöksentekokulttuuri: kun talousarvio ei pidä, niin reagoidaan nopeasti.

Kaupunginhallitus tekee nyt muutosbudjetin. Lisäksi kaikki toimialat joutuvat karsimaan menoistaan noin kaksi prosenttia nykyiseen budjettiin verrattuna. Säästöistä on tehtävä lista 8. maaliskuuta mennessä.

Laitilan mukaan palveluista on tingittävä. Kouluverkosta tehdään päätöksiä ylimääräisessä kokouksessa torstaina.

– Monissa kouluissa on isoja investointitarpeita, mutta niitä ei kyetä tekemään. Kouluverkkoa on karsittava eli kouluja lakkautettava ja yhdistettävä, sanoo Laitila.

Myös Soite-kuntayhtymä joutuu puntaroimaan palveluitaan ja menojaan. Sote-menot ovat viimeiset kahdeksan vuotta kasvaneet keskimäärin kuutisen prosenttia.

Säästökohteet jo selvityksen alla

Muitakin säästökohteita on selvityksen alla.

Esimerkiksi siivous- ja ruokapalvelut kaavaillaan toteutettavan yhdessä Soite-kuntayhtymän kanssa. Kaupunki pohtii teknisten palveluiden ulkoistamista eli kannattaisiko teiden hoito tuottaa itse vai ulkoistaa yksityiselle firmalle. Myös kulttuuripalveluiden karsinta on selvityksen alla.

Kokkola hyväksyi tämän vuoden budjetin viime joulukuussa ja vain puolitoista kuukautta myöhemmin sitä pitää muuttaa. Hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila myöntää, että yllätyksenä asia ei tullut.

– Talous on kriisiytynyt pitkällä jaksolla. Syksyllä käytiin keskustelua asiasta, mutta silloin virkamiehet eivät lähteneet tiukempaan valmisteluun. Kuntatalous näyttää menevän kriisiytymisen kautta eli päätöksiä syntyy vasta, kun on pakko.

Positiivisia merkkejäkin on näkyvissä työpaikka- ja väestökehityksessä, joten tästä selvitään, uskoo Laitila.

– Jos valtuusto ei tee kovia päätöksiä nyt, jäävät ne uudelle valtuustolle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila uskoo, että Kokkolan suunta saadaan muutettua, eikä kaupunki vajoa kriisikunnaksi.

Kaupunginvaltuusto päättää mahdollisista talousarviomuutoksista huhtikuun kokouksessaan.