Vääntyneet sormet, turvonnut vartalo, ihosta tunkevat kasvaimet – vakava sairaus kolhii itsetuntoa

Kehon fyysiset muutokset ovat henkisesti raskaita ja voivat johtaa eristäytymiseen.

taudit
Tuntematon henkilö kuvattuna rautatieasemalla selkäpuolelta.
Mikko Suhonen

Syöpä on yksi niistä vakavista sairauksista, jotka muovaavat ihmisen ulkonäköä. Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään (siirryt toiseen palveluun) jossakin elämänsä vaiheessa.

– Se, minkälainen vaikutus syöpädiagnoosilla on ihmiseen, on hyvin yksilöllinen. Toiset ajattelevat, että esimerkiksi hiusten lähtö on pieni asia sen rinnalla, jos lääkehoito parantaa sairauden, kertoo sairaanhoitaja Salla-Maaria Martikainen Pohjois-Karjalan syöpäyhdistyksestä (siirryt toiseen palveluun).

Hiusten lähdön lisäksi vakava sairaus saattaa jähmettää ihmisen ilmeet, vaikuttaa silmien liikkeisiin, aiheuttaa ihon läpi tunkevia kasvaimia ja turvottaa vartaloa. Esimerkiksi jalan tai rinnan menettäminen on raju henkinenkin prosessi.

Sormet ja ranteet saattavat vääntyä hankalasti esimerkiksi nivelreuman takia, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Leena Surakka Joensuun kotisairaalasta.

– Ulkonäön muuttuessa merkittävästi, ihminen saattaa eristäytyä muista. Sairauden tai lääkehoidon aiheuttamia positiivisia muutoksia etsittäessä tulee mieleen esimerkiksi silmänpainetta alentavan lääkkeen silmäripsiä kasvattava vaikutus, mikä voi ilahduttaa erityisesti naisia, naurahtaa Surakka.

Peruukki toimii turvana

Jos hiukset lähtevät, usean syöpäsairaan itsetunnon pelastus tai ainakin helpotus on peruukki.

Sairaanhoitaja Salla-Maaria Martikainen kertoo, että useat hänen asiakkaistaan ovat käyneet katsomassa peruukkia jo siinä vaiheessa, kun tietävät, että tulevat hoidot tulevat vaikuttamaan omiin hiuksiin.

– Se on yksi tapa käsitellä sairastumista. Samalla peruukin myyjä näkee minkälainen tyyli ja hiuslaatu asiakkaalla on ja löytää mahdollisesti asiakkaan omaa hiusta muistuttava peruukki.

Jotain peruukin merkityksestä sairastuneen henkiselle hyvinvoinnille kertonee se, että sairaanhoitopiirit antavat sairauden myötä hiuksensa menettäneille maksusitoumuksen peruukin hankintaa varten.

Se kuinka kallis peruukki saa olla, vaihtelee kunnittain.

Jotkut ovat niin rohkeita, että uskaltavat esiintyä kaljuna.

Salla-Maaria Martikainen

– Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa maksusitoumuksen saa keskussairaalasta ja käsittääkseni tällä hetkellä mitään ylärajaa peruukin hinnalle ei ole määritelty, kertoo Martikainen.

– Potilas saa itse päättää, mistä peruukkinsa hankkii. Tällä tavalla terveydenhuolto tulee syöpäpotilasta vastaan.

Vaikka peruukin hankkiminen ei tuo potilaalle itselleen lisäkustannuksia, eivät kaikki myöskään halua käyttää peruukkia.

– Tiedän paljon nuoriakin ihmisiä, jotka eivät ole hakeneet peruukkia ollenkaan vaan pitävät päässään esimerkiksi erilaisia huiveja ja turbaaneja.

Myös päätös peruukin ja huivin käyttämättömyydestä voi olla tapa prosessoida omaa sairastumistaan.

– Jotkut ovat niin rohkeita, että uskaltavat esiintyä kaljuna ja tekevät sitä kautta sairautensa näkyväksi. Toisaalta on myös ihmisiä, jotka eivät uskalla lähteä mihinkään ilman peruukkiaan.

Peruukkiasiantuntija: Anna päänahan hengittää kotona

Kuopiolainen Hiusstudio Artiquen yrittäjä ja peruukkiasiantuntija Nina Miettinen kertoo, että yleensä hiuksensa väliaikaisesti tai pysyvästi menettänyt ihminen valitsee peruukin omien hiustensa laadun ja muotoilun mukaan.

– Olisihan se hauskaa, jos peruukeilla leikiteltäisiin ja muutettaisiin tyyliä, mutta yleensä peruukin malli valitaan omien hiusten mukaan.

Peruukkia valitessa on tärkeää huomioida käyttöaste.

– Yleensä syöpäpotilas käyttää peruukkia puolesta vuodesta vuoteen. Pääasiassa peruukkia käytetään uloslähtiessä, mutta suosittelen kotona olemaan ilman peruukkia, jotta päänahka saa hengittää.

Peruukin käyttöaika ja käytön säännöllisyys määrittävät, sopiiko ihmiselle paremmin kuitu- vai aitohiusperuukki.

Kuituperuukin hiukset on valmistettu muovista, joten hiukset ovat usein ohuen ja kevyen näköiset. Aitohiusperuukkien hiukset tulevat yleensä Indonesiasta tai Aasiasta, joten hiukset ovat paksuja.

Olisihan se hauskaa, jos peruukeilla leikiteltäisiin ja muutettaisiin tyyliä.

Nina Miettinen

– Kuituhiuksesta saadaan tehtyä niin ohut, että se näyttää meidän pohjoismaalaisten hiukselta. Kuituhiusperuukki on kevyt, noin 45 grammaa, ja se kestää hyvin pesua ja pysyy muodossaan.

– Aitohiusperuukki on raskaampi ja sen hoito on vaivalloisempaa. Aitoa hiusta pitää hoitaa kuin omaa hiusta, kun taas kuituperuukkia pestään noin kahden viikon välein ja siinä välillä vain kapistellaan pölyjä pois.

Nina Miettinen muistuttaa, että peruukin lisäksi päänahkaa pitää hoitaa.

– Vaikka oma hius on niin sanotusti lepotilassa, tarvitsee päänahka ja hiussipuli edelleen vitamiineja, joita saa erilaisista hiustenhoitotuotteista.