Ministeri näpäytti ravintotutkijoita koulumaidosta: "Ei tätä terveellisyydellä perustellakaan"

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan luomu ei ole ideologia vaan tuotantotapa.

luomutuotteet
Kimmo Tiilikainen.
Kimmo Tiilikainen.Yle

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ihmettelee nimekkäiden tutkijoiden kriittisiä kannanottoja hallituksen aikomukseen tukea luomumaitoa kouluruokailussa. Tiilikainen näpäyttää tutkijoita sanomalla heidän sekoittaneen puurot ja vellit.

Hallituksen tarkoituksena on maksaa luomumaidolle tavallista maitoa huomattavasti suurempaa tukea ja tasoittaa kalliimman luomumaidon tietä koululaisten laseihin.

Kunnat ovat saaneet EU:n kokonaan kustantamaa koulumaitotukea jo pitkään, ja tuen suuntaaminen luomuun sai tutkijat älähtämään.

– Luomu on ruoan tuotantoon liittyä aate, ideologista viherpesua. Se ei kuitenkaan liity millään tavalla terveellisyyteen, joten luomun tukeminen varoista, jotka on tarkoitettu terveellisen ruokavalion tukemiseen, on hyvin erikoista, VTT:n biotekniikan tutkija Lauri Reuter sanoi Aamulehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) tämän kuun alussa.

Reuterin linjoilla oli myös toinen Aamulehden haastattelema ravintotutkija.

– Luomu on sympaattinen asia, mutta sitä ei voi perustella terveellisyydellä. Näyttö puuttuu. Osa tutkimuksista on kallistunut lievästi luomun paremmuuden kannalle, mutta ei merkittävästi, sanoi puolestaan ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Tiilikainen ei väitteitä sulata.

– Tähän täytyy nyt vastata, koska on aika ihmeellistä, jos arvostetut tutkijat sanovat näin. Nimittäin luomu on EU-asetuksella tiukasti määritelty ja valvottu tuotantotapa. Se on valvottu tuotantotapa eikä mikään ideologia.

Terveellisyysväittämään Tiilikaisella on selkeä vastaus.

– Ei tätä terveellisyydellä perustellakaan. Terveellistä on se, että lapset ylipäätään saavat maitotuotteita ja kasviksia. Sitten se, että suunnataan tätä tukea luomuun, niin siinä on muita syitä.

– Tässä on taas mennyt ne kuuluisat puurot ja vellit sekaisin. Eli EU:n kouluruokatuen tarkoitus on nimenomaan, että kouluissa tarjotaan riittävästi maitotuotteita ja riittävästi kasviksia.

– Miten sitten tuota tukea kohdennetaan, niin siinä voi olla jo monia muita tavoitteita, Tiilikainen sanoo.

Koska hallituksella on pitkäjänteinen tavoite lisätä luomutuotantoa ja luomutuotteiden kulutusta, niin Tiilikaisen mukaan luomumaidon tukeminen on yksi keino.