Hajapaikkoja enää jäljellä - lomalento maakuntakentältä myydään aina loppuun

Tulevalle lomaviikolle matkaa on turha toivoa. Ensi talven aurinkomatka sesonkiviikoksi kannattaa varata jo kesällä.

talviloma
Kuvassa rantanäkymä Arguineguinen lomakohteessa Gran Canarialla.
Aurinkoa on luvassa Arguineguinen lomakohteeseen Gran Canarialle myös hiihtolomaviikoille.Mari Hautamäki / YLE

Keskipohjalaisten hiihtolomaviikolla (viikko 9) Kokkola–Pietarsaari -lentokentältä La Palmaan lähtevä kone on viimeistä paikkaa myöden täynnä. Oulusta helmi-maaliskuun vaihteessa Kanariansaarille lentävillä lennoilla on vielä hajapaikkoja, muun muassa Teneriffalle ja Las Palmasiin.

Myös Lappeenrannasta pääsee helmikuun lopulla viikoksi Teneriffalle. Tampereelta Thaimaan Phuketiin ja Turusta Madeiralle lähtevillä lomalennoilla on myös tilaa.

– Kaikki maakuntalähdöt, joita ennen viikkoa yhdeksän katselin, olivat täynnä, sanoo Kokkolan Matka Teamin toimitusjohtaja Sari-Anne Rantalahti, joka myy kolmen eri matkanjärjestäjän chartermatkoja.

Sama toistuu syyslomaviikolla, jolloin koko Suomi on lähdössä lomalle.

toimitusjohtaja Sari-Anne Rantalahti

Lennot aurinkoon eivät lisäänny hiihtolomaviikoilla, vaikka kysyntä kasvaa moninkertaiseksi. Sesonkiviikoille matkaa suunnittelevan on varattava lomalento jo kesällä.

– Jotta pääsee sinne minne haluaa, ja saa sellaisen huoneen tai huoneiston, jonka haluaa. Sama toistuu syyslomaviikolla, jolloin koko Suomi on lähdössä lomalle, Rantalahti huomauttaa.

Kuvassa Kokkolan Matka Teamin toimitusjohtaja Sari-Anne Rantalahti.
Kokkolan Matka Teamin toimitusjohtaja Sari-Anne Rantalahti kertoo erilaisten risteilyjen olevan matkailun nouseva trendi.Mari Hautamäki / YLE

Turkki hiipuu – Kroatia nousee

Toki sesonkiviikoillakin ulkomaan lomalle pääsee, esimerkiksi kaupunkilomia ja pidennettyjä viikonloppumatkoja on tarjolla.

Lomamatkojen kysyntä Turkkiin ei ole matkatoimiston toimitusjohtajan mukaan enää entisensä.

Eivätkä Trumpin toimet ainakaan edesauta matkustamista.

Sari-Anne Rantalahti

– Ne, jotka ovat Turkissa käyneet, uskaltavat sinne lähteä, mutta ne, jotka eivät ole aiemmin Turkissa käyneet – pelkäävät, pitävät sitä liian turvattomana matkakohteena. Eivätkä Trumpin toimet ainakaan edesauta matkustamista, Rantalahti sanoo.

Hän kertoo Kroatian olevan ehdoton suosikki Euroopan matkakohteita listattaessa.

– Se on ollut trendikohde jo pari kolme vuotta. Kroatian-kävijöillä ei ole kohteesta mitään negatiivista sanottavaa.

Välimeren, Kanariansaaret ja Thaimaan jo kokeneet suosivat nyt risteilyjä. He varaavat esimerkiksi lennon Miamiin, josta lähtevät kahden viikon Karibian-risteilylle.

– Tai Kaukoitään Singaporeen, mistä risteilyalus lähtee. Niitä menee enenevässä määrin ja todennäköisesti myös tulevaisuudessa, Rantalahti sanoo.

Kuvassa auringonlasku Arguineguinen rantalomakohteessa Gran Canarialla.
Auringonlasku Arguineguinessa Gran Canarialla.Mari Hautamäki / YLE

Lakonuhka ja norovirus huolettavat

Lentoliikennettä uhkaavat työtaistelutoimenpiteet saattavat vaikuttaa maaliskuun alussa myös lomalentoihin.

Ilmailualan Unioni (IAU) on antanut kolme lakkovaroitusta: 3.3. kello 14–19 Helsinki–Vantaalle sekä kaikkia lentokenttiä koskevat lakkovaroitukset 8.3. kello 15–19 ja 10.3. kello 15–19. Työtaistelutoimet koskisivat turvatarkastusta, matkustajapalveluita ja Travel Service sekä aula- ja ramp-toimintoja.

IAU on ilmoittanut tukevansa myös Pron työtaistelua. Matkustamohenkilökunnan työnseisauksen on toteutuessaan ilmoitettu ajoittuvan sunnuntaista 5.3. klo 00.00 maanantaihin 6.3. 23.00 ja sunnuntaista 12.3. klo 00.00 maanantaihin 13.3. klo 23.00.

Matkustamohenkilökunnan mahdollinen työnseisaus näkyisi lentoyhtiö Norwegianin lennoilla, joita muun muassa matkanjärjestäjät Tui ja Tjäreborg käyttävät.

Kuva Puerto Ricon hiekkarannalta Gran Canarian saarelta.
Puerto Ricon rannoilta kotiin palaavien matkustajien kannattaa seurata oman lentoyhtiön tiedotusta mahdollisista työtaistelutoimenpiteiden vaikutuksista.Mari Hautamäki / YLE

Parikymmentä vuotta matkatoimistoalalla työskennellyt Rantalahti rauhoittelee, että lakkotilanteessa matkanjärjestäjä huolehtii chartermatkalaiset aina kotiin. Matkavakuutuksesta ei ole lakkotilanteessa hyötyä.

– Matkustaja ei välttämättä pääse kotiin alkuperäisen aikataulun mukaan, mutta ei hänen tarvitse huolta kantaa.

Jos esimerkiksi yksi perheenjäsenistä sairastuu ja lääkäri kieltää häneltä matkustamisen, asiakas saa matkanjärjestäjän perimien peruutuskulujen jälkeen rahansa takaisin.

Sari-Anne Rantalahti

Matkanjärjestäjä korvaa lentolakon takia peruuntuneen matkan. Lentoyhtiö joko etsii korvaavan lennon, antaa matkailijoille mahdollisuuden siirtää lentoa toiseen ajankohtaan tai saada rahat takaisin.

Suomessa riehuva norovirus tai muu äkillinen sairaus voi myös peruuttaa kauan haaveillun loman. Mikään ei tietenkään korvaa mönkään menneestä matkasta syntynyttä mielipahaa, mutta...

– Jos esimerkiksi yksi perheenjäsenistä sairastuu ja lääkäri kieltää häneltä matkustamisen, perhe saa matkanjärjestäjän perimien peruutuskulujen jälkeen rahansa takaisin, Rantalahti sanoo.

Myös perheen äidin ja isän vanhempien tai sisarusten kuolemantapauksessa matkarahat palautetaan. Noin 60–100 euron peruutuskuluja per matkustaja voi hakea vakuutusyhtiöstä.

Kuva hotellin allasalueelta Arguineguinen rantalomakohteesta Gran Canarialta.
Aurinkolomalle lähtijöitä huolettavat lentolakon uhka ja Suomessa riehuva norovirus.Mari Hautamäki / YLE

"Älkää pakottako enää nettiin"

Moni varaa matkansa omatoimisesti netistä, mutta on myös niitä, jotka asioivat mieluummin kasvotusten matkatoimistossa.

– Siinä säästää aikaa ja ennen kaikkea hermoja. Monta kertaa ovesta sisään tulevat asiakkaat pyytävät anteeksi, että tulevat meille, Rantalahti sanoo, ikään kuin matkatoimistossa asiointi olisi vain osaamattomille tai laiskoille matkailijoille.

Kaikilla ei ole taitoja verkkovarauksen tekemiseen tai heillä ei yksinkertaisesti ole sähköpostia.

Sari-Anne Rantalahti

– On paljon ihmisiä, jotka eivät vaan halua asioida netissä. Usein kuulen asiakkailta, että "älkää pakottako minua menemään enää nettiin", sillä edullista matkaa ei löydä nopeasti verkosta. Kaikilla ei ole taitoja verkkovarauksen tekemiseen tai heillä ei yksinkertaisesti ole sähköpostia, Rantalahti summaa.

Huhtikuussa 1996 perustetun Kokkolan Matka Teamin toimitusjohtaja kertoo 20 vuotta sitten tiskillä asioivia matkanostajia olleen noin 90 prosenttia, yritysasiakkaita loput 10 prosenttia.

– Nyt meidän asiakkaista noin 70 prosenttia on yritysasiakkaita, noin 15 prosenttia yksityisasiakkaita ja 15 prosenttia lentoryhmiä.