A-hepatiittivirus leviää miesten välisessä suojaamattomassa seksissä Helsingissä

Useat sukupuolitaudit ovat viimeisten vuosien aikana yleistyneet miesten välisessä suojaamattomassa seksissä.

sukupuolitaudit
Kondomia annetaan kädestä käteen.
Kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.Yle

Helsingissä useita miehiä on tammikuussa sairastunut A-hepatiittiviruksen aiheuttamaan maksatulehdukseen miesten välisen seksin seurauksena. Tartunnat ovat Helsingin sosiaali- ja terveysviraston mukaan levinneet suojaamattomassa suu- tai anaaliseksissä.

Miesten välisessä suojaamattomassa seksissä tulleita tartuntoja on 26. tammikuuta alkaen rekisteröity Helsingissä seitsemän.

– Se on liian paljon lyhyessä ajassa, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveysviraston epidemiologisen toiminnan ylilääkäri, infektiolääkäri Hannele Kotilainen.

Euroopassa miesten välisessä suojaamattomassa seksissä leviävä A-hepatiittiepidemia on jyllännyt viime vuoden alusta lähtien.

Virus voi itää jopa 50 päivää, joten tapauksia saattaa ilmaantua vielä lisää. A-hepatiittiviruksen ensioireet ilmenevät 15 - 50 vuorokauden sisällä, keskimäärin 28 päivässä.

Ensioireisiin kuuluvat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi. Niiden lisäksi sairastuneella voi olla kuumeilua, vatsakipua ja väsymystä. Viikon kuluttua ensioireista keltaisuutta ilmenee iholla ja silmissä.

A-hepatiittivirus tarttuu lähikosketuksessa, kuten esimerkiksi suojaamattoman seksin välityksellä. Sen voi saada myös ympäristöstä ulosteella saastuneista elintarvikkeista tai saastuneesta vedestä.

A-hepatiitti paranee itsestään, mutta aikuisella toipumiseen voi mennä kuukausia. Riskiryhmillä se voi aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan maksatulehduksen.

Rokote antaa elinikäisen suojan tautia vastaan.

– Pyydä rokoteresepti lääkäriltäsi, jos et ole sairastanut A-hepatiittia, etenkin jos kuulut riskiryhmään eli sinulla on krooninen maksasairaus tai jokin vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys, Kotilainen sanoo.

Tippuritartunnat kasvoivat vuodessa yli sadalla

A-hepatiitin lisäksi useat sukupuolitaudit ovat Helsingissä viime vuosien aikana lisääntyneet miesten välisessä suojaamattomassa seksissä. Viime vuonna Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tippuritapaukset nousivat korkeimpiin lukemiin viimeiseen 22 vuoteen.

Tippuritapauksia rekisteröitiin viime vuonna yli 200, kun vuonna 2015 niiden määrä oli noin 120. Kaksi kolmasosaa tippurin saaneista oli 20-40-vuotiaita miehiä.

Yli 60 prosenttia tippuritartunnoista tarttui miesten välisessä suojaamattomassa seksissä. Kuppatapauksissa lähes 75 prosenttia tarttui näin.

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto varoittaa, että tippurin vastustuskyky antibiootteja kohtaan on lisääntynyt. Esimerkiksi Britanniassa antiobiooteille vastustuskykyistä tippuria on jo esiintynyt.

Infektiolääkäri Hannele Kotilainen sanoo, että Suomessakin tippurin hoitaminen on vaikeutunut. Kun ennen tauti nujerrettiin yhdellä nielastavalla tabletilla, vaatii tippuri nykyään jo lihakseen annettavaa antibioottihoitoa.

Tulevaisuudessa tilanne voi Kotilaisen mukaan johtaa siihen, että tippuri vaatii Suomessa sairaalassa suoneen annettavaa lääkehoitoa.