Hyppää sisältöön

Venäläinen laskiainen kestää koko viikon ja huipentuu olkinuken polttamiseen

Maslenitsana heitetään hyvästit talvelle ja otetaan kevät vastaan.

Maslenitsan perinteisiin kuuluvat myös erilaiset seuraleikit. Kuopiossa vedettiin lauantaina köyttä. Kuva: Anu Pöntinen / Yle

Huomisesta alkaen Suomessa vietettävä laskiainen on rasvaisen ruoan ja ilonpidon juhla. Laskemisella voidaan yleisesti viitata ainakin paastoon laskeutumiseen, päivien laskemiseen pääsiäiseen, läskin syömiseen tai siihen, mihin se ei-uskonnollisessa perinteessä nykyisin usein liittyy: mäen laskemiseen.

Erityisellä antaumuksella laskiaista viettävät venäläiset, jotka juhlivat maslenitsaansa kokonaisen viikon. Jokaiselle päivälle on olemassa oma teemansa, joissa toistuvat muun muassa sukulaisten muistaminen, ilonpito ja blinien syöminen.

Kuopiossa juhlaa on vietetty osana Venäläisen kulttuurin viikkoa maanantaista lähtien. Suomi-Venäjä-seuran Itä-Suomen piirijärjestön toiminnanjohtaja Maria Lepistön mukaan laskiaisperinteitä on hieman tuunattu tähän päivään ja esimerkiksi lauantaina ohjelmassa oli maslenitsa-nuken polttaminen, joka varsinaisesti kuuluu vasta sunnuntaille.

Perinteisesti nukke on tehty oljista, mutta kuopiolaisten versio rakentui sanomalehdistä. Nukke saatiin tuleen tanssin, laulun ja erilaisten loitsujen saattamana.

Maslenitsa-nuken polttamisen myötä talvelle heitetään hyvästit. Kuva: Anu Pöntinen / Yle

Nuken polttamisella tavoitellaan hyvää satoa. Polttamisen jälkeen jäljelle jääneet tuhkat sirotellaan lumeen antamaan seuraavan vuoden sadolle hyvä kasvu.

Maslenitsan alkuperä onkin sekä pakanallinen että kristillinen. Venäläisille laskiainen tarkoittaa myös talven hyvästelemistä ja kevään vastaanottamista. Tulessa roihuava maslenitsa-nukke onkin varsinainen kevään tuoja.

.
.