Neljä syyrialaisperhettä muuttaa Turkin pakolaisleiriltä Sodankylään kevään aikana

Maahanmuuttovirasto on käynyt valitsemassa tulijat viime vuoden lopussa. Kahdenkymmenen hengen ryhmä saapuu aikaisintaan huhtikuun alussa.

pakolaiset
Syyrialaistyttö pakolaisleirillä Sanliurfassa Turkissa.
Syyrialaistyttö pakolaisleirillä Sanliurfassa Turkissa.Tolga Bozoglu / EPA

Syyrialaisten kiintiöpakolaisten ryhmä koostuu neljästä perheestä. Perheissä on lapsia, jotka ovat iältään 1-11-vuotiaita. Ryhmään kuuluu myös yksi isoäiti. Tulijat ovat Aleppon alueelta sotaa paenneita sunneja.

Sodankylän kunnan hyvinvointikoordinaattori Sanna Ylitalo kertoo, että perheille kysytään Kruunuasunnot Oy :ltä asuntoja Sodankylän varuskunnan alueelta. Tavoitteena on sijoittaa perheet lähekkäin niin, että myös koulu, päiväkoti ja terveyskeskus ovat lyhyen matkan päässä.

Sodankylän kunnanvaltuusto päätti joulukuun alussa kunnan historian ensimmäisten kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. ELY-keskus edellyttää kiintiöpakolaisia vastaanottavilta kunnilta ajantasaista kotouttamisohjelmaa. Sodankylän kotouttamisohjelmassa 2017- 2020 määritellään toimenpiteet, joilla kotouttamista edistetään. TE-keskuksen, KELA:n, poliisin, järjestöjen ja kunnan edustajista koottu asiantuntijaryhmä seuraa ohjelman toteutumista.

Järjestökeskus Kitisellä järjestetään 7.3 kotouttamiseen liittyvä keskustelutilaisuus, jonne voi tuoda lahjoituksena hyväkuntoisia vaatteita, leluja ja kodintarvikkeita. Kuntalaiset voivat myös ilmoittautua pakolaisperheiden ystäväperheiksi.

Useissa Lapin kunnissa odotetaan syyrialaisperheitä

Myös Sallaan on tulossa 20 - 30 syyrialaisen ryhmä aikaisintaan huhtikuun alkupuolella. Sallan lisäksi useat muut Lapin kunnat ovat lähikuukausien aikana vastaanottamassa syyrialaisia lapsiperheitä. Kaikki perheet eivät tule Turkin pakolaisleireiltä, vaan osa perheistä asuu vuokraamissaan asunnoissa eri puolilla Turkkia.

Pelkosenniemelle ja Kittilään tulee molempiin 20 syyrialaista todennäköisesti alkukesällä. Myös Enontekiö ja Posio ovat tehneet Lapin ELY-keskuksen kanssa sopimuksen 20 kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta. He saapuvat syksyllä. Mikäli Ylitornion kunnanvaltuusto vahvistaa kokouksessaan tämän viikon torstaina kiintiöpakolaisten vastaanottamisen, he saapuvat aikaisintaan syksyllä.

Sotaa pakenevia syyrialaisperheitä on aiemmin tullut Rovaniemelle, Kemiin ja Tornioon. Kaupungit eivät vastaanottaneet kiintiöpakolaisia viime vuonna lainkaan turvapaikanhakijoiden kasvaneen määrän vuoksi. Lapin ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Anne-Mari Suopajärvi pitää todennäköisenä, että kiintiöpakolaisia ei tule myöskään tänä vuonna Rovaniemelle, Kemiin ja Tornioon.

lisätty klo 17.21 tietoja muiden Lapin kuntien osalta