Karstula siivosi työttömyystilastonsa – 22 prosentin pudotus

Karstulan työttömyys putosi vuoden takaisesta lähes neljänneksellä. Taustalla ovat muun muassa aktiivinen työllistäminen ja työkyvyttömien siivoaminen pois tilastoista.

Karstula
Karstulan kyltti
Marika Matalamäki / Yle

Karstulan kunta päätti viime vuoden alussa siirtää kaikki työllisyysasiat erilliseen työllisyysyksikköön. Yksikkö ryhtyi topakasti töihin, ja tulokset näkyvät työttömyyden vahvana laskuna.

Keski-Suomessa koko maakunnan työttömyys aleni vajaalla kahdeksalla prosentilla. Karstulassa työttömyys aleni 22 prosentilla.

4 200 asukkaan Karstulassa oli tammikuussa 2016 kunnassa oli 403 työtöntä työnhakijaa. Vuotta myöhemmin työttömiä työnhakijoita oli 313.

Pudotus on saatu aikaan aiempaa aktiivisemmalla työllistämisellä ja sillä, että työttöminä työnhakijoina ei seisoteta henkilöitä, jotka eivät ole työkykyisiä.

– Listoilla pyörii henkilöitä, jotka esimerkiksi odottavat eläkepäätöstä. Lisäksi siellä on työkyvyttömiä, jotka kuitenkin ovat työttöminä työnhakijoina. Se vääristää tilastoja, sanoo Karstulan työllisyyspäällikkö Sakari Honkonen.

Honkonen näkee, että työttömien terveystarkastuksia pitäisi tehdä nykyistä perusteellisemmin.

– Taustalla on monesti terveyteen liittyviä ongelmia, jotka johtavat siihen, että henkilö ei kerta kaikkiaan pysty töihin. Ne ongelmat pitäisi hoitaa ensin, hän sanoo.