Liukkaus yllätti sairaalat: Päivystykseen tuntikausien jonot, laboratoriot ruuhkassa, vuodepaikat vähissä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päivystävät sairaalat Töölö, Jorvi ja Peijas ovat pahoin ruuhkautuneet.

Helsinki
kävely liukkaalla kelillä.
Derrick Frilund / Yle

Liukas keli on yllättänyt jalankulkijat ja sairaalat pahanpäiväisesti kuluvalla viikolla. Esimerkiksi Töölön sairaalassa eilinen maanantai oli yksi sairaalan historian kiireisimmistä. Pelkästään ortopedian osastolle tuli 30 leikkaushoitoa tarvitsevaa potilasta. Kiire jatkuu edelleen, sillä tapaturma-asemalle on tiistaina tullut jo aamupäivän aikana yli 30 potilasta.

Espoon Jorvin sairaalan päivystyksessä hoidetaan normaalisti noin 150 potilasta päivässä, mutta määrä on nyt noin kaksinkertainen. Tilanne on sama myös Vantaan Peijaksen päivystyksessä, jossa on hoidettu noin 300 potilasta yhden päivän aikana. Sairaalaan onkin palkattu ylimääräistä lääkäri- ja hoitohenkilökuntaa.

Jono venyy, laboratoriot ruuhkautuvat, vuodepaikat vähissä

Ruuhkan vuoksi keskimääräiset päivystyshoitoajat ovat venyneet normaalista muutamasta tunnista moninkertaisiksi. Suuri potilasmäärä ruuhkauttaa myös kaikkia hoidon oheistoimintoja kuten laboratorio- ja kuvantamispalveluita. Vuodepaikatkin käyvät vähiin.

HUS kehottaa välttämään hätäkeskukseen soittamista. Ambulanssikyyti on tarpeen vain, jos ei pääse itse tai autettuna autoon tai taksiin. Lieviä liukastumisen aiheuttamia käsi- ja jalkavammoja voi tarkkailla ensin kotona ja hakeutua tarvittaessa hoitoon vasta seuraavana päivänä.

Potilasruuhkan odotetaan jatkuvan niin kauan kuin jalankulkuväylät pysyvät liukkaina, joten HUS suosittelee nastakenkien ja muiden liukuesteiden käyttämistä. Esimerkiksi Espoo on ilmoittanut jakavansa maksuttomat liukuesteet kaikille yli 65-vuotiaille asukkailleen.

Kiirettä päivystyksissä Päijät-Hämeessä ja Satakunnassa

Myös Päijät-Hämeessä ja Satakunnassa sairaaloiden päivystyksissä on pitänyt liukkaan kelin vuoksi kiirettä.

Päijät-Hämeen keskussairaala Akuutin päivystys ruuhkautui maanantaina illalla, kun liukastumisvammoja oli kolminkertainen määrä normaaliin verrattuna. Mahdollisiin ruuhkiin on varauduttu myös tänään tiistaina.

Satakunnan keskussairaalassa Porissa ja Rauman aluesairaalan päivystyksissä on ollut kiireistä liukastumisten vuoksi. Satakunnan keskussairaalassa on hoidettu viime päivinä kymmenittäin liukastumisesta johtuvia vammoja. Myös Rauman aluesairaalassa on ollut viime päivinä kaksinkertainen määrä liukastumisissa itsensä loukanneita potilaita normaaliin verrattuna.