"Tuntuu hassultakin, miten sairastumista pelkää" – urheilija eristäytyy ennen arvokisoja

Urheilijan vuosia tekemä työ saattaa lurahtaa suurena hetkenä hukkaan flunssan, influenssan tai mahataudin vuoksi.

Terveys ja hyvinvointi
Hiihtäjä Perttu Hyvärinen.
Janne Ahjopalo / Yle

Toimittajan kuivan hakkaava köhiminen saa Lahden MM-kisoihin valmistautuvan hiihtäjä Perttu Hyvärisen, 25, höristämään korviaan. Urheilijalle sairastuminen on uhkatekijä, jota vältetään kaikin keinoin.

– Kun tekee monta vuotta työtä yhtä kilpailua varten ja pari viikkoa ennen sitä tulet kipeäksi, vuosien aherrus menee hukkaan, huomauttaa Hyvärinen voidellessaan suksia Liperin Pärnävaaralla.

Pakko olla itsekäs.

Perttu Hyvärinen

Mörköjä ovat tavallisellekin ihmiselle tutut helposti tarttuvat taudit, kuten influenssa, flunssa ja vatsatauti. Pöpö vaanii muun muassa ovenkahvoissa ja hisseissä, sanoo urheilulääkäri.

– Itse asiassa auton kojelaudassa voi olla enemmän taudinaiheuttajia kuin yleensä hyvin puhdistetussa wc-istuimessa. Urheilijana välttäisin ruuhkabussia ja lentokonettakin, jos suinkin mahdollista, opastaa liikuntalääketieteen erikoislääkäri Juha Leppävuori Terveystalo Oulusta.

Pärskivä vieruskaveri hätkäyttää

Riistaveden Urheilijoiden Perttu Hyvärinen ei mielellään matkustele ulkomailla ennen arvokisoja.

– Onhan se mielenkiintoinen tilanne, jos viereen istahtaa kipeä ihminen. Välillä tuntuu hassultakin ja naurattaa, miten sitä pelkää sairastumista. Mutta pakko olla itsekäs, toteaa Hyvärinen.

Ulkomailla matkustelussa on riskinä myös vääränlainen ravinto. Esimerkiksi majoneesipohjainen ruoka voi johtaa oksenteluun ja äänekkääseen wc-istuntoon.

Metsätieteitä Joensuussa lukeva Perttu Hyvärinen ei uskaltaudu edes yliopiston ruokalaan.

– Teen kotona terveellistä ruokaa. En muutenkaan käy yliopistolla ihmismassojen keskellä ennen kisoja, jotten sairastu. Pidän immuniteettini mahdollisimman vahvana pesemällä käsiäni ahkerasti ja käyttämällä käsidesiä.

Rentoutta ja lepoa

Urheilulääkäri muistuttaa riittävästä levosta ja maltillisuudesta terveenä pysymisessä. Kova rääkki johtaa pahimmillaan ylikuormittumiseen.

– Ja kireässä pakkasessa hengitystiet ärtyvät helposti, toteaa erikoislääkäri Juha Leppävuori.

Hiihtäjä Perttu Hyvärinen tietää kokemuksesta, että kuume vaikuttaa lihaskuntoon ja vatsatauti elimistön suola- ja nestetasapainoon. Hengitysteihin menevät taudit ovat yleensä pitkäaikaisia.

– Voi mennä jopa kuukausi ennen kuin urheilija on oikeasti palautunut, kertoo Hyvärinen ja suuntaa Pärnävaaran laduille.