1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinnan teatteri

Hämeenlinnan teatterin uusi näytelmä tuo pääparille työt kotiin – pariskunta huutaa lavalla, muttei riitele kotona

Tosielämän näyttelijäpariskunta Liisa Peltonen ja Lasse Sandberg kohtaavat toisensa myös näyttämöllä Hämeenlinnan Teatterin aviodraamassa Kohtauksia eräästä avioliitosta.

Hämeenlinnan teatteri
Lasse Stenberg ja Liisa Peltonen näyttämöllä
Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta -sarja ja siitä tehty elokuva voittivat kansainvälisiä palkintoja. Nyt draama nähdään Hämeenlinnan Teatterissa.Hämeenlinnan Teatteri / Tommi Kantanen

Hämeenlinnan Teatterin uusin ensi-iltanäytelmä, Ingmar Bergmanin aviodraama Kohtauksia eräästä avioliitosta (siirryt toiseen palveluun) ei saa näyttelijöitä napit vastakkain kotona, vaikka teksti onkin rankka.

– On helpotus että vastanäyttelijänä on tuttu henkilö. Se on etu ja etuoikeus, sanoo näytelmän Marianne, näyttelijä Liisa Peltonen.

– Kyllähän väkisinkin joka työ pikkuisen tulee kotiin, vaikka sitä yrittää välttää. Tämä on tullut niin iholle, että olemme nyt enemmän kuin koskaan puineet tätä kotonakin, sanoo Johanin roolin näyttelijä Lasse Sandberg.

Riitely näyttämöllä ei kuitenkaan johda riitoihin kotona.

– Havaitsin jossain kohtaa, että vaikka olisi kuinka iso tunnetila, riita tai mitä näyttämöllä käsitelläänkin, niin olen silloin Mariannen kanssa, en Liisa Peltosen kanssa. Ymmärrämme kumpikin, ettei meidän tarvitse kotona sitten setviä sitä, että kylläpä sanoit pahasti tänään, kertoo Sandberg.

Houkuttelee ajattelemaan

Kohtauksia eräästä avioliitosta oli alun perin tv-sarja, joka veti ruotsalaiset kaduilta, kaupoista ja ravintoloista tv:n ääreen vuonna 1973. Sarjan myötä Ingmar Bergmanista tuli tahtomattaan kansankodin virallinen parisuhdeneuvoja. Hän joutui vaihtamaan puhelinnumeronsakin, jotta sai olla hetken aikaa rauhassa.

– Itse hän oli hyvin huvittunut siitä, että joutui sellaiseen asemaan, koska oli enimmäkseen kuitenkin keksinyt päästään nämä asiat. Toki hänellä oli kokemustakin parisuhdemyrskyistä, sanoo ohjaaja Samuli Reunanen.

1970-luvun alun teksti sopii kuvaamaan nykypäivän parisuhteitakin.

– Ei harjoitusprosessin aikana ole missään kohtaa tuntunut siltä, että tämä olisi jollain tavalla epookkinäytelmä. Tämä kuvaa ennemminkin parisuhteen ja rakkauden dynamiikkaa kuin avioliittoa silloin tai tällöin, sanoo ohjaaja.

– Keskustelua se ainakin herättää ja houkuttelee ajattelemaan, mikä ei ole huono asia, kun puhutaan teatteriesityksestä, jatkaa Liisa Peltonen.

Näyttelijäpariskunta suosittelee näytelmää kaikille parisuhteessa oleville – ja niille jotka eivät ole. Olkoon esimerkkinä, olkoon havaintona, olkoon keskustelun herättäjänä, ja oman pään sisäisen keskustelun herättäjänä, he sanovat.

– Väitän, että sellaisessakin suhteessa, jossa eletään suvantovaihetta, niin kyllä sitä liikettä ainakin pään sisällä tapahtuu, vaikka se ei olisikaan niin myrskyisää ja tapahtumarikasta elämää, lisää Liisa Peltonen.

– Esitys on kuin majakka, kiteyttää puolestaan ohjaaja.

Täysjyväruista tarjolla

Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta kuvaa keski-ikäistyvän parin kymmenvuotisen liiton eroprosessin vaiheita syrjähyppyineen ja riitoineen. Ruotsissa se sai aikoinaan valtavat katsojaluvut ja kohosi jopa kulttimaineeseen. Kelpaisiko kulttimaine myös 2010-luvun tekijöille?

– Meillä kulttimaineen määritelmäänhän sisältyy vähän tällainen ajatus, että "hyvämaineinen, mutta kovin moni ei ole nähnyt", sanoo Samuli ja saa naurut Liisalta ja Lasselta.

– Toivon, että tästä ei tule kulttiesitystä, vaan että ihmiset tulevat katsomaan tämän. Nyt olisi tarjolla sellaista täysjyväruista, että kehtaa tarjoilla, lupaa Samuli Reunanen.

Kohtauksia eräästä avioliitosta saa ensi-iltansa Hämeenlinnan Teatterin Verstas-näyttämöllä keskiviikkona 22.2.