1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Älyautot

OP hakee älyä liikkumiseen – kutsui Helsinkiin start up -yrityksiä Kairosta saakka

Pankista monialayritykseksi muuntautuva OP hakee oppia liikenteen älypalveluihin start up -yrityksistä. Niille järjestettiin Helsingissä intensiivinen aivoriihi.

Liikenneruuhkaa Kairossa, Egyptissä. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Liikkumiseen liittyvät älypalvelut ovat nyt suorastaan kiihkeän kehitystyön kohteena ympäri maailmaa. Sovellus, jolla ratkaistaan hermoja kiristävät ruuhkat Helsingistä Kairoon tai Pariisista Tokioon, voi hyvinkin tehdä keksijästään satumaisen rikkaan ja kuuluisan.

Aiheen ympärille oli koottu tusina start up -yritystä Helsingin Vallilaan viime viikolla. Pankkikonserni OP oli kutsunut nuoret yrittäjät viikoksi Helsingin Vallillaan löytääkseen kumppaneita viime vuonna julkistetun Kulku-palvelunsa jatkokehittelyyn.

– Ideana on kehittää älykkään auton ympärille palveluita. Uudet autot tarjoavat älykkään alustan, ja autoa voidaan käyttää uusien lisäpalvelujen luomiseen autoilijalle ja toisaalta voidaan saada autoa paremmin käyttöön esimerkiksi jaettuna autona tai kimppakyyteinä, OP:n liikkumisen palveluista vastaava hankejohtaja Sonja Heikkilä kuvailee.

Nuoret yrittäjät otettiin tosissaan

Liikenteen kansainvälinen luonne ja ongelmien universaalisuus näkyivät tapahtumassa varsin selvästi. Yritykset edustivat kirjavaa palveluvalikoimaa vapaan parkkipaikan löytämisestä tavaroiden jakeluun ja kimppakyyteihin. Nuoria yrittäjiä oli paikalla seitsemästä maasta aina Egyptiä myöten.

– Oli huikeaa havaita, kuinka paljon Suomessa on saatavilla kaikille avointa tietoa liikenneministeriössä ja muissa tietopankeissa, egyptiläinen yrittäjä Samira Negm kertoo.

Negm'n ja hänen veljensä perustama yritys Raye7 on rakentanut kimppakyytisovelluksen, joka palkittiin viime vuonna Barcelonan mobiilimessuilla. Hän arvosti sitä, että Helsingin tapahtumassa osanottajien ideoihin paneuduttiin huolella.

– Meihin suhtaudutaan ihmisinä, jotka tuovat tänne innovaatioita, eikä joinakin pikku projekteina. He näkevät meissä lupaavia projekteja, toimitusjohtaja Negm kiittelee järjestäjiä.

Useamman päivän kestävä yhteistyötapahtuma innostaa pieniä yrityksiä myös siksi, että silloin pääsee läheltä näkemään, mitä muualla tapahtuu ja osataan. Kansainvälisessä ja useita päiviä kestävässä tapahtumassa hyödyt tavallaan moninkertaistuvat ja verkosto laajenee.

– Joissain aikaisemmissa [tapahtumissa], kun paikalla on ollut vain pelkkiä suomalaisia firmoja, saa tietyn kuvan, kun kaikki ovat samalla markkinalla. Kun puhutaan kansainvälisistä firmoista, niin saa paljon laajemman kuvan eri markkinoista ja markkinoiden tarpeista, Get Jennyn operatiivinen johtaja Miikka Haavisto sanoo.

Kulku kulkee

OP julkisti Kulku-palvelunsa viime syksynä. Siinä palvelun asiakkaille tarjotaan käyttöön sähköautoja kuukausimaksulla. Maksut vaihtelivat noin 500 eurosta 1 350 euroon palvelun tasosta ja auton merkistä riippuen.

Hankejohtaja Sonja Heikkilän mukaan kuukausisopimuksia on tehty jo kymmeniä. Sopimusten määrää voi verrata siihen, että Suomessa rekisteröitiin viime vuonna kaikkiaan 223 sähköautoa.