Laulukisoja on yhä enemmän, mutta taetta menestyksestä sitäkin vähemmän – "Voitto ei ole enää tie tähtiin"

Erilainen iskelmäkisa ei lupaa kuuta taivaalta. Sen sijaan karaokesta ponnahtavia laulajia pyritään koulimaan esiintyjiksi.

laulukilpailut
Kuvassa mieslaulaja ja mikrofoni heijastuu tummana varjona kirkasta valoa vasten.
Hyvä laulutaito tai menestyminen kisoissa ei vielä takaa menestystä.YLE / Anssi Leppänen

OuluJukka Töylillä ei ole harhakuvia suomalaisen iskelmätaivaan olemuksesta. Hän ei haluaisi puhua taitelijaksi pyrkivien suoranaisesta hyväksikäytöstä.

– Ehkä se on voimakas sana, mutta onhan se tosiasia. Joskus tuntuu, etteivät järjestäjät välttämättä mieti, mitä laulajalle tapahtuu kisan jälkeen ja kuinka paljon artisti saa kilpailusta hyötyä itselleen.

– Totta kai, kun tälle ladulle lähtee, niin alusta saakka pitää itse osata päättää keneen luottaa ja kenen kanssa tekee töitä. Viihdemaailma on välillä aika raaka, Töyli pohtii.

Viihdemaailma on välillä aika raaka.

Jukka Töyli

Hän oli Tangomarkkinoiden vuoden 1990 nuorin esiintyjä.

– Sen jälkeen olen tehnyt toimittajan työtä radiossa ja televisiossakin, varsinkin viihteen parissa. Aihe on varsin tuttu niin kilpailijana kuin toimittajanakin. Viime vuonna vastasin Ylen Tangomarkkinat lähetyksissä kaikista inserttituotannosta, kuvasin, haastattelin ja leikkasin ne kaikki, Töyli luettelee.

Tähtiä täytyy tavoitella

– Laulukilpailun voitto ei ole enää tie tähtiin, Jukka Töyli sanoo.

Iskelmäparatiisi (siirryt toiseen palveluun) pitää miehen parhaillaan tien päällä. Laulukilpailu on yksi Suomen suurimmista.

Paratiisin portit eivät aukea, vaikka Iskelmäparatiisi-kisan voittaisikin, Jukka Tölli huomauttaa ja lisää, ettei ovi mene raolleen mistään muustakaan kisasta.

– Kilpailut ovat muuttuneet vuosien varrella aika paljon. Muutama kymmenen vuotta sitten niitä oli vähän ja silloin pääsi hyvin eteenpäin. Nyt kisoja alkaa olla aika paljon. Kannattaa todellakin katsoa, mihin lähtee mukaan. Pelkkä kisa ei tuo supertähteyttä.

Muutama kymmenen vuotta sitten niitä oli vähän ja silloin pääsi hyvin eteenpäin.

Jukka Töyli

Jukka Töyli korostaa, että laulajalta vaaditaan omaa työtä, koska tarjontaa on aika paljon.

Iskelmäparatiisilla on 20 alkukarsintaa eri puolilla Suomea. Sen konsepti on erilainen verrattuna muihin suomalaisiin kilpailuihin, kuten Tangomarkkinoihin ja Voice of Finlandiin.

– Minä kutsuisin tätä kasvattajakisaksi. Meillä tulee olemaan henkilöitä, jotka auttavat pukeutumisessa, esiintymisessä, musiikillisesti ja musiikin valinnassa, Jukka Töyli kertoo.

Karaokesta keikoille?

Pohjois-Pohjanmaa on tottunut suoltamaan menestyviä laulajia, esimerkiksi vuoden 2016 vuoden Emma-gaalassa oululaisen Suvi Teräsniskan Sinä olet kaunis -levy sai Vuoden iskelmäalbumi -palkinnon. Töylin mukaan lahjakkuuksia tulee kuitenkin joka puolelta maata.

Sanna Maria Kullberg osallistuu karaokelaulukilpailuun.
Oululainen Sanna Maria Kullberg haluaa artistiksi.Marko Siekkinen / Yle

– Ei voi sanoa, että joku yksi alue vain olisi vahva. Isoista kaupungeista heitä varsinkin löytyy.

Minä rakastan musiikkia ja laulamista. Artistin työ kiinnostaisi totta kai.

Sanna Maria Kullberg

Sanna Maria Kullberg on osallistunut usein karaokekisoihin ja päässyt alkukarsinnoista jatkoon.

– Sitten on ollut esteitä joko lasten tai työasioiden takia, etten ole päässyt semifinaaliin tai finaaliin.

IskelmäParatiisi -karaokekisan Oulun karsinnasta hän hakee jatkopaikkaa. Kaukovainiolainen Wanha Mestari ei estradina ole hänelle kovin tuttu.

– Minä rakastan musiikkia ja laulamista. Artistin työ kiinnostaisi totta kai. Ja toivottavasti ainakin yleisö viihtyy, Sanna Maria Kullberg sanoo.