Hyppää sisältöön

Helsingin yliopisto teki historiaa tutkimuksellaan: Myrkyllisen sisäilman ja sairastelun välillä on selvä yhteys

Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa myrkyllisen sisäilman ja sairastelun välisen yhteyden.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Kipua, silmä- ja niveloireita, sairauden tunnetta ja yskää. Helsingin yliopisto (siirryt toiseen palveluun) kirjasi 232 opettajalta kaikkiaan 136 sisäilman aiheuttamaa oiretta ja 50 sairautta. Oireilun vakavuus oli suoraan verrannollista kulloisenkin luokkatilan myrkyllisyyteen.

Tutkimuksessa oli alkuvaiheessa mukana yli 400 opettajaa 15 eri-ikäisestä helsinkiläiskoulusta. Kaksi erillistä tutkijaryhmää kokosi opettajien terveystiedot ja keräsi näytteet luokkahuoneista saman kuukauden aikana. Aineistoon otettiin mukaan vain sellaisten opettajien tiedot, jotka olivat työskennelleet samassa tilassa vähintään vuoden.

Lopulliseen tutkimukseen valikoitui parisataa luokkahuonetta opettajineen.

– Moni myrkyllisen näytteen antanut tila tipahti tutkimuksesta siksi, että opettajat olivat vaihtuneet tiheään tahtiin. Emme olisi voineet yhdistää opettajan oireita juuri kyseiseen luokkatilaan, tutkimusta johtanut mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen pahoittelee.

Sian siittiöt apuna tutkimuksessa

Myrkyllisen sisäilman ja sairastelun välistä yhteyttä on etsitty Helsingin yliopiston mukaan useissa aiemmissakin tutkimuksissa. Tähän mennessä ne ovat kuitenkin tuottaneet vesiperän.

– Oireita aiheuttavia mikrobeja tunnetaan sisäilmasta lähes 200. Ne eivät kuitenkaan pääsääntöisesti lisäänny ihmisen elimistössä, joten potilaista ei löydy sairauden aiheuttamia mikrobeja, Salkinoja-Salonen huomauttaa.

Tästä syystä tutkijat selvittivät asiaa entistä perusteellisemmin. Pelkkien epäpuhtauksien etsimisen sijaan luokkahuoneiden sisäilman ja pintojen myrkyllisyyttä mitattiin testisolujen, eli sian siittiöiden avulla. Siittiöt ovat Salkinoja-Salosen mukaan äärimmäisen herkkiä ympäristömyrkyille, eikä esimerkiksi koe-eläimiä saa enää tämän kaltaisissa tutkimuksissa käyttää.

OAJ: Sisäilmaongelmia on liikaa

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n pääkaupunkiseudun alueyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Iso-Kuortille sisäilmaongelmat ovat "valitettavan tuttuja".

– Sisäilmaongelmia on aivan liikaa. Paljon puhutaan homeesta, mutta ongelmia aiheuttaa moni muukin asia, kuten ilmastointi. Opettajilla sisäilmaongelmat vaikuttavat yleisimmin ääneen, mutta nuha ja tukkoisuus on myös hyvin yleistä.

OAJ pyrkii vaikuttamaan koulujen sisäilmatilanteeseen kaikin käytettävissä olevin keinoin muun muassa työsuojeluvaltuutettujen kautta. Helsingin kaupungin opetusvirasto kirjaa vuosittain noin 350 opettajien tekemää ilmoitusta mahdollisista sisäilman aiheuttamista oireista.

Tutkija toivoo muutosta sisäilman laadun selvittämiseen

Mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen on tyytyväinen tutkimuksen tuottamaan tulokseen, ja varsinkin sen avulla syntyviin "sisäilmamittareihin". Tulosten avulla tilassa olevat ongelmat on mahdollista havaita jo ennen oireiden syntymistä.

– Tällä hetkellä käytämme lapsia ja henkilökuntaa sisäilman mittareina kouluissa ja päiväkodeissa. Se on mielestäni rikollista toimintaa. Jatkossa pelkän sisäilman myrkyllisyyden mittaamisen pitäisi riittää ongelmien ilmaisemiseen. Luokkatiloista otettujen näytteiden avulla on myös mahdollista erottaa saman koulun oireita aiheuttavat ja terveet tilat toisistaan.

Tutkimusryhmä on julkaissut aineistonsa pohjalta useita selvityksiä, jotka on luovutettu Helsingin kaupungin kiinteistö- ja opetusvirastojen käyttöön.