Vuoden 2019 Asuntomessut etsivät asukkaiksi etätyötä tekeviä himoharrastajia – kuten maastopyöräilijöitä

Kouvolan Asuntomessujen tonttihaku käynnistyy maaliskuun alussa.

asuntomessut
Projektipäällikkö Sanna Kauppi esittelee Kouvolan Asuntomessujen tonttihakua Gastropub Betonyssä Kouvolassa 21.2.2017.
Projektipäällikkö Sanna Kauppi esitteli Kouvolan Asuntomessujen tonttihakua Gastropub Betonyssä Kouvolassa tiistaina.Juha Korhonen / Yle

*KOUVOLA *Kaivinkone myllää Pioneeripuiston asuntomessualuetta Kouvolassa. Se vaihtaa puhdasta maata paikkoihin, joissa on ennen ollut kaatopaikka tai polttoainepiste.

– Tämä on kokonaisuuden kannalta pieni vaihe. Toivottavasti keväällä pääsemme rakentamaan vesilinjoja ja viemäriä, sanoo Kouvolan Asuntomessujen projektipäällikkö Sanna Kauppi.

Kouvolan kaupunki ryhtyy ensi viikollaetsimään rakentajia uudelle asuinalueelle. Varattavana on 35 pientalotonttia. Tonttihaku tapahtuu kahdessa vaiheessa.

– Ensimmäisessä vaiheessa käsittelemme toukokuun loppuun mennessä jätetyt hakemukset. Näistä tehdään varauspäätökset kesäkuussa. Jos tontteja jää varaamatta, jatkamme hakuaikaa elokuun loppuun asti, sanoo Sanna Kauppi.

Messualueelle houkutellaan eri lajien harrastajia

Kouvolan asuntomessualueelle houkutellaan asukkaiksi etätyötä tekeviä ihmisiä. Järjestäjät korostavat etätyötä, koska Kouvola on asuinpaikkana edullinen ja kaupungista on hyvät liikenneyhteydet.

– Täältä on loistavat yhteydet käytännössä koko Etelä-Suomeen ja toisaalta taas lentokentälle tai Pietariin. Täältä on helppo liikkua ja asuminen on edullista, joten on luonnollista, että Kouvolassa puhutaan etätyöstä, sanoo projektipäällikkö Sanna Kauppi.

Pioneeripuiston Asuntomessualue 21.2. 2017. Kuvassa katukyltti, jossa lukee Uusi katu 1.
Juha Korhonen / Yle

Samalla messualueelle houkutellaan ihmisiä, jotka harrastavat paljon. Sen vuoksi kaupunki toivoo, että rakentajat suunnittelevat Pioneeripuiston messualueelle esimerkiksi harrastusvälineiden säilytystiloja.

– Haluamme tuoda esille teemoja, jotka liittyvät oman ajan viettämiseen. Me toivomme, että rakentamisessa näkyisi ratkaisuja ihmisille, jotka harrastavat jotakin oikein intensiivisesti. Maastopyöräily voisi olla tästä hyvä esimerkki.

Rakentajat löytyvät tavallisesti läheltä

Asuntomessualueelle tonttivarauksen tekeminen vaatii varaajalta tavallista enemmän vaivaa. Kouvolan kohdalla tonttivaraajan pitää tehdä alustava suunnitelma talosta, aikataulusta ja rahoituksesta sekä kertoa, miten rakennus ilmentää messujen teemoja.

– Nyt tontin hakuvaiheessa pyydämme alustavia suunnitelmia, niitä haaveita ja toiveita, mitä parhaimmillaan asumisesta haluaisi, sanoo Sanna Kauppi.

Kouvolan asuntomessualueelle mahtuu asumaan noin 300 ihmistä. Kaupunki toivoo, että alueelle muuttaisi ihmisiä Kouvolan ulkopuolelta. Tavallisesti messualueelle rakentavat löytyvät kuitenkin läheltä.

– Kyllä viime kesänäkin Seinäjoen Asuntomessuilla valtaosa rakentajista oli paikallisia ihmisiä. Näin se valtaosin on ollut, sanoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.