Mäkihyppypukujen valmistaja nukkuu yönsä vihko vierellään: "Kun ahaa-ilmiö tulee, niin sen voi heti kirjoittaa ylös"

Hattulassa tehdään mäkihyppääjille pukuja, jotka toimivat kuin lentokoneen siipi.

mäkihyppy
Nuori mies kokeilee mäkihyppypukua ylleen
Tuomo Joutvuo tarkistaa, sopiiko virolaisen Kristjan Ilveksen puku Kansainvälisen hiihtoliiton asettamiin sääntöihin.Ville Välimäki / Yle

Lahden MM-kisat näkyvät Suomen ainoan mäkihyppypukuvalmistajan tilauksissa. Kanta-Hämeessä, Hattulan Parolassa toimiva Qual active sport Oy tekee kisoihin parisenkymmentä hyppypukua. Lähes kahdenkymmenen vuoden kokemuksella tehdyt hyppypuvut ovat tarkkaa käsityötä. Virhe mittauksissa voi johtaa hyppääjän hylkäämiseen.

Tuomo Joutvuo ja Timo Huikari ovat tehneet mäkihyppypukuja jo vuodesta 2003. Siihen aikaan oli maailmassa yksi tai kaksi mäkihyppypuvun valmistajaa, Saksassa Meininger ja Japanissa Misuno, kertoo toimitusjohtaja Timo Huikari.

Nuori mies kokeilee mäkihyppypukua ylleen
Viron Kristjan Ilves tutustuu uuteen hyppypukuunsa Hattulassa. Seuraamassa on myös hänen valmentajansa.Ville Välimäki / Yle

– Silloin oli tilaa ja kysyntää uusille tekijöille. Suomesta löytyy meidän lisäksi Ahosen Janne, maailmalta ehkä noin puolenkymmentä kaupallista tekijää.

Usein mäkihyppymaajoukkueet valmistuttavat kuitenkin pukunsa itse omilla luotto-ompelijoillaan.

Pukupajalla on kiirettä. Virolainen Kristjan Ilves tuli hakemaan pukuaan ja myös tuore yhdistetyn nuorten maailmanmestari Arttu Mäkiaho tuli Sotkamosta käymään.

– Tultiin tekemään uusi puku vielä ennen Lahden kisoja. Ehtii vielä harjoituksissa testata ennen kisoja, kertoo Mäkiaho.

Puku kuin lentokoneen siipi

Mäkihyppypukujen mitat ovat tarkasti säädeltyjä ja uusien oivallusten löytäminen pukuihin tuo kilpailuetua. Täydelliseksi pukua ei saa, koska kehitys menee koko ajan eteenpäin.

– Tuskin siitä koskaan saadaan täydellistä, mutta hyvin lähelle sitä sataa prosenttia päästään. Olen nukkunut jo vuosia niin, että on vihko vieressä: kun se ahaa-ilmiö tulee yöllä, niin sen voi heti kirjoittaa ylös, pukujen suunnittelija Tuomo Joutvuo sanoo.

Nuori mies kokeilee mäkihyppypukua ylleen
Pukua kehitetään hyppääjän toiveiden ja mieltymysten mukaiseksi.Ville Välimäki / Yle

Aerodynamiikan tuntemus on keskeistä puvun suunnittelussa. Hyppypuku toimii samalla periaatteella kuin lentokoneen siipi ja ihminen muodostaa viisi siipeä. Tavoitteena on, että hyppääjän yläpuolelle luodaan harvempaa ilmaa, joka ohjautuu imun avulla hyppääjän alapuolelle. Näin yläpuolelle muodostuu tyhjiö, joka kantaa hyppääjää.

– Kun opitaan tuntemaan hyppääjän mieltymykset, niin silloin sieltä alkaa löytyä niitä muutoksia. Liikutellaan saumaa sentti sinne, sentti tänne. Jos ajatellaan urheilijan kannalta, jokainen hyppääjä on yksilö ja puku räätälöidään omaan tyyliin, jolla hän pääsee mahdollisimman pitkälle, kertoo Joutvuo.

Arttu Mäkiaho luottaa räätälöityyn pukuun

Hyppääjälle puku on tärkeä työväline. Kulunut tai epäsopiva puku voi isossa mäessä vaikuttaa hypyn pituuteen kymmenisenkin metriä.

– Pari–kolme vuotta sitten otin puvut Saksasta tehtaalta, sieltä tuli vähän mitä sattuu. Puvut saattoivat olla leikkaukseltaan erilaisia ja mitat olivat vähän mitä sattuu. Oikeastaan kun tilasi puvun, se piti aina purkaa ja tehdä sitten täällä uudestaan.

Kaksi miestä katselee mäkihyppypuvun kaavoja
Arttu Mäkiaho seuraa tarkkana, kun Tuomo Joutvuo kaavoittaa hänen Lahden kisapukuaan.Ville Välimäki / Yle

– On tosi tärkeää, että pystyy täällä Suomessakin teettämään ihan omanlaisen mäkipuvun, Arttu Mäkiaho tietää.

Parolassa pukuja ja niiden käyttäjä seurataan mielenkiinnolla, kertoo Tuomo Joutvuo. Puvunvalmistus antaa paljon tekijälleen eikä kehittämistyö lopu siihenkään, kun puku on luovutettu käyttäjälleen.

– Olet tavallaan urheilijan jatke, pystyt kehittämään itseäsi, pukua, välinettä, kaikkea. Saa toimia nuorten urheilijoiden kanssa, se kokonaisuus.

Mies ompelee mäkihyppypukua
Vuodessa Hattulassa valmistuu noin 200-300 pukua. Timo Huikari työnsä ääressä.Ville Välimäki / Yle