Otsonitaso vain lievästi alakantissa – isoa katoa ei ole odotettavissa

Otsonitilanne on pohjoisella alueella selvästi viimevuotista parempi. Tänä keväänä Ilmatieteen laitoksen luotauksissa on havaittu vain lievää otsonin vähenemistä.

ilmasto
Satelliitin välittämä kuva otsonikerroksesta tiistaina 21.02.2017.
Satelliitin välittämä kuva otsonikerroksesta tiistaina 21.02.2017. Asteikolla punainen esittää runsasta otsonin määrää ja sininen alentunutta otsonimäärää. Otsonikato näkyisi kuvassa tummansinisenä.Ilmatieteen laitos

Viime keväänä ilmakehän otsonissa oli Suomen yllä selvä kato. Otsonista tuhoutui peräti 27 prosenttia, mikä tarkoittaa että otsonikato oli viime keväänä viiden suurimman kadon joukossa.

Nyt tilanne on aivan erilainen. Pientä hävikkiä on, mutta kokonaisuudessaan tilanne on hyvä.

– Viime viikolla Sodankylässä on mitattu otsoniluotauksessa sellaisia otsoniarvoja, jotka ovat alle ajankohdan keskiarvon mitä otsonitaso on normaalisti tähän aikaan vuodesta, Ilmatieteen laitoksen Sodankylän tutkimuskeskuksen erikoistutkija Rigel Kivi sanoo.

– Mutta otsonitilanne sitten riippuu jatkossa siitä, miten stratosfäärin polaaripyörre käyttäytyy.

Otsonin määrä on ilmakehässä Suomen yllä alimmillaan yleensä maaliskuun loppupuolella. Merkit näyttävät nyt siltä, että otsonikatoa ei olisi tulossa.

– Stratosfäärin lämpötilan perusteella viime vuoden kaltaista merkittävää otsonikatoa ei todennäköisesti ole odotettavissa tänä vuonna, mutta tilannetta joutuu kuitenkin seuramaan, erikoistutkija Rigel Kivi sanoo.