Vanhat kuntarajat kummittelevat Kauhavalla

Kauhava, Alahärmä, Ylihärmä ja Kortesjärvi yhdistyivät vuonna 2009. Kaupungissa on edelleen neljä napaa, eikä yhtenäisestä Kauhavasta voi vielä puhua.

Kauhava
Kankaankylältä Kauhavan kuntakeskukseen johtava uusi tie ja silta valmistuivat 2016.
Ylihärmän Kankaankylältä Kauhavan kuntakeskukseen johtava uusi tie ja silta valmistuivat 2016 pitkän kiistelyn jälkeen.Elina Niemistö / Yle

Silloin kyse oli taloudesta, kun Kauhava, Alahärmä, Ylihärmä ja Kortesjärvi päättivät liittymisestä. Uudesta Kauhavasta tuli Etelä-Pohjanmaan kolmanneksi suurin kaupunki. Se on laaja, sillä on runsaasti haja-asutusaluetta ja vahvat vanhat kuntakeskukset, jotka haluavat pitää kiinni omistaan.

Kun kylillä keskustelee pinnalla olevista asioista, erilaisuus pistää silmään. Huolenaiheet vaihtelevat sen mukaan, missä vanhoista kuntakeskuksista ollaan.

Kanta-Kauhavalla huoltoaseman miesporukka puhuu tällä hetkellä merkittävän työllistäjän Prima Powerin mahdollisesta muutosta Kauhavalta Seinäjoelle.

Jouko Luhanen ja Heimo Ruotsala puhuvat politiikkaa kauhavalaisella huoltoasemalla.
Jouko Luhanen ja Heimo Ruotsala puhuvat politiikkaa kauhavalaisella huoltoasemalla. Elina Niemistö / Yle

– Kyllä jotakin vikaa on päättäjissä. Ei ole tehty tarpeeksi, kun näitä lähtee, sanoo Jouko Luhanen.

– Tämä entisen Lillbackan kaappaus. Ensin vietiin varuskunta, silloin oli maakunnasta kahden värisiä ministereitä, mutta heillä oli jotain muuta tekemistä kuin puolustaa maakuntaa ja lentosotakoulua. Nyt on samat voimat asialla, toteaa Heimo Ruotsala tuohtuneena, itsekin entinen pitkäaikainen kunnallispoliitikko.

Erilaiset puheenaiheet

Viidentoista kilometrin päässä Ylihärmän raitilla Prima Poweria ei edes mainita. Kauno Rintanen ja Mikko Talkkari miettivät palvelujen katoamista omasta kaupunginosastaan.

– Täällä on tuo kauppatoiminta huonos mallis. Jos pitäisi ostaa vaikka pipo, niin pitää mennä Kauhavalle asti, sanoo Talkkari.

Ylihärmäläinen nuori mies Sami-Petteri Timonen on puolestaan huolissaan terveyspalveluista ja vanhustenhoidosta.

– Nytkin on lopetettu osasto Härmän sairaalasta. Vanhukset eivät saa sellaista palvelua kuin pitäisi saada. Lääkäri on Ylihärmässä joka toinen viikko ja joskus on jopa kuukauden jono, listaa Timonen.

Mikko Talkkari (autossa) ja Kauno Rintanen ylihärmäläisen kaupan pihalla.
Mikko Talkkari (autossa) ja Kauno Rintanen pitävät ehdottoman tärkeänä, että joku pitää valtuustossa ylihärmäläisten puolia. Elina Niemistö / Yle

Kuka voittaa?

Monet kuntapäättäjät ovat sanoneet, että Kauhavan päätöksenteossa kaupunginosat kilpailevat keskenään. Kunkin päättäjät pitävät omiensa puolia. Luonnollisesti.

– Tuntuu, että nuo Härmät on etusijalla, yllättää Kauhavan keskustassa asuva Jouko Luhanen.

Ylihärmässä taas uskotaan, että liitoskuntien asukkaat maksavat nyt Kauhavan homerakennuksia.

– Niillähän on homerakennusten takia rakennusbuumi ja mehän ne maksetaan kans, sanoo Mikko Talkkari Ylihärmässä.

Kauno Rintanen muistaa, että rakennettiinhan Ylihärmäänkin uusi päiväkoti homekoulun tilalle.

Kumpikin vakuuttaa, että on ehdottoman tärkeää, että Kauhavan valtuustossa istuu Ylihärmästä kotoisin olevia henkilöitä, jotka pitävät ylihärmäläisten puolia.

Yksi Kauhava

Ylihärmäläiset eivät siis tunnu vielä kauhavalaistuneen. Vanhojen perinteisten kuntien identiteetti elää syvässä.

– Ylihärmäläisiä ollaan täysin ja pysytään. Esimerkiksi kun käydään Alahärmässä, niin sielläkin on ihan selvästi se, että me ollaan alahärmäläisiä ja te ylihärmäläisiä, niin se vaan menee, nauraa Sami-Petteri Timonen.

Ylihärmäläinen Sami-Petteri Timonen koirineen ylihärmäläisen kaupan pihalla.
Ylihärmäläinen Sami-Petteri Timonen on huolissaan terveyspalveluista ja vanhustenhoidosta. Elina Niemistö / Yle

Yhtenäisyyteen tarvitaan aikaa, sanovat lähes kaikki. Vasta seuraavat sukupolvet voivat asian muuttaa. Ellei sote- ja maakuntauudistus tuo niin isoja haasteita, että yhteinen sävel löytyy.

Keskustelu Yle Areenassa

Tallenne Kauhavalla 23.2.2017 käydystä kuntavaalikeskustelusta on katsottavissa Yle Areenassa.