1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. konservointi

Pahasti ruostuneelle Asikkalan viikinkimiekalle uusi elämä – konservoitiin kuukausitolkulla

Viime kesänä Asikkalasta löydetty vanha miekka paljastui huonokuntoiseksi, mutta esine säilyy konservoinnin ansiosta myös jälkipolville.

Asikkalan muinainen miekka Lahden historiallinen museossa Kuva: Noora Flekander / Yle

Asikkalasta vuonna 2016 löydetty viikinkiaikainen miekka on konservoitu.

Ennen konservointia miekka röntgenkuvattiin, jolloin sen rakenteesta ja vaurioista saatiin tarkempaa tietoa. Miekkaa luonnehdittiin ensiarvioissa varsin hyväkuntoiseksi, mutta tarkemmat tutkimukset paljastivat totuuden. 

– Se on hyvin hauras ja keskiosastaan lähes poikki, kertoo tutkija Pirita Häkälä Lahden kaupungin historialliselta museolta.  

Turussa toteutetussa prosessissa miekka puhdistettiin ja sen ruostuminen pysäytettiin alkaalisulfaatti-käsittelyllä, jossa miekasta poistui ruostumista aiheuttavia suoloja. Työvaihe kesti yli kolme kuukautta. Tämän jälkeen miekkaa huuhdeltiin kuukauden ajan puhdistetussa vedessä.

Miekka on keskiosasta lähes poikki Kuva: Noora Flekander / Yle

Esineen pinta puhdistettiin mekaanisesti skalpellilla, siveltimillä ja lasiharjalla. Puhdistettu pinta paljasti uutta tietoa, kun jo aiemmin todennettu veriura saatiin paremmin näkyville. Lisäksi sekä säilän ja väistimen liitoskohdasta löytyi risti ja säilän yläosassa havaittiin muitakin ristimäisiä merkkejä. 

Osa merkinnöistä on kuitenkin hautautunut niin syvälle ruosteen alle, ettei niitä saatu konservoinnissa esille.

– Tärkeintä on, että esineen ruostuminen on pysäytetty ja sen tila on vakautettu. Näin se voidaan pitää esillä jatkossakin, toteaa Häkälä.

Oletettua nuorempi esine

Tutkimuksissa on pystytty haarukoimaan miekan ikää tarkemmin mitä ennen konservointia. Esineen arvioidaan olevan peräisin myöhäisemmältä viikinkiajalta noin 1000-luvulta.

– Aiempi arvio oli, että miekka on parisataa vuotta vanhempi, toteaa tutkija Pirita Häkälä.

Miekka löytyi kesällä 2016 Asikkalasta pellolta, Lahden kaupungin historiallisen museon ja paikallisten metallinilmaisin harrastajien yhteisissä tutkimuksissa. Tarkkaa löytypaikkaa ei ole kerrottu julkisuuteen.